'Inkomenskloof arm-rijk wordt niet groter'
- Nieuws
- 'Inkomenskloof arm-rijk wordt niet groter'
De middenklasse en mensen met een laag inkomen zijn de afgelopen decennia een stuk welvarender geworden, zegt CBS-hoofdeconoom dr. Peter Hein van Mulligen in dr Kelder en Co. "Je kunt liegen met cijfers, maar cijfers liegen niet."
Video niet beschikbaar
Uit meerdere onderzoeken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat de inkomenskloof kleiner is geworden en relatief veel mensen in Nederland geprofiteerd hebben van de economische groei.
Van Mulligen geeft aan dat ook de aandeelhouders garen hebben gesponnen, maar dit niet de enige groep is die profijt heeft gehad van de economische groei. Dr Kelder geeft aan dat deze gegevens niet lijken te stroken met het gevoel dat in Nederland heerst.
'Klap van de molen gehad'
Dit beaamt van Mulligen en daarom doet hij een opvallende oproep voor iemand die hoofdeconoom is bij het CBS. We moeten de statistieken weggooien en uit het raam kijken. "Ik heb natuurlijk een klap van de molen gehad en ben vroeger in een ketel met statistieken gevallen, maar ik denk dat je het ook gewoon kan zien als je naar buiten kijkt."
"Kijk naar de roep om de terrassen te openen of neem buitenlandse vakanties. Vroeger was je een hele vent als je naar Frankrijk ging met de auto. Daar scoor je nu niet meer mee op feestjes."
Van Mulligen benadrukt wel dat er een miljoen mensen zijn (een kwart daarvan is kind) in ons land die wel in armoede leven. Dr Kelder zegt grappend dat Renske Leijten al bij de interruptiemicrofoon staat. "Ik kan mij voorstellen dat je armoede een groot probleem vindt. Zeker in een rijk en beschaafd land als Nederland. Halverwege de jaren '90 waren er echter bijna twee miljoen mensen en twee keer zoveel kinderen die in armoede leefden."
Koele cijfers
Door de presentatie van de koele cijfers worden Van Mulligen en het CBS volgens dr Kelder soms gezien als een verlengstuk van de rechtse politiek. Van Mulligen: "Dat vind ik zeer bijzonder, want tegelijkertijd publiceren we bijvoorbeeld ook over de scheve verdeling van vermogens. Bij de publicaties over inkomensverdeling hebben we gewoon gekeken naar de totale economische groei en de omvang van alle Nederlandse inkomens door de jaren heen."
"Dat we nu welvarender zijn geworden is dan ook niet zo verbazingwekkend. Steeds meer vrouwen zijn aan het werk en dankzij het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens kunnen steeds meer mensen zichzelf bedruipen."
Peter Hein van Mulligen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.