Economie
EO

'Tijd om Temu te verbieden'

foto: Temu/YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tijd om Temu te verbieden'

Ruim 7 miljoen Nederlanders bezoeken iedere maand de Chinese webshop Temu, maar omdat veel producten niet aan de veiligheidsstandaarden voldoet, moet het worden verboden. Dat zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski in Dit is de dag. "Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van het kinderspeelgoed gevaarlijk is. Een baby kan stikken in een onderdeeltje."

Moeten we Chinese webshop Temu verbieden in Nederland? (3 juli 2024) - Dit is de Dag

Rajkowski vindt dat Temu de spelregels van de vrije markt omzeilt door onveilige producten te verkopen. "Concurrentie is goed, ik ben een liberaal en ik geloof dat we er beter van worden, maar alle bedrijven moeten zich aan dezelfde spelregels houden", zegt ze. "Als je naar de Albert Heijn gaat en je koopt daar een appel of een banaan, dan weet je: dit kan ik veilig eten. Die veiligheid wil ik ook bij webshops, en ik zie nu bedrijven die daar een loopje mee nemen", vertelt ze.

De VVD’er vindt ook dat Temu niet goed omgaat met de gegevens van gebruikers. Dit sluit aan bij uitspraken van technologie-expert Vincent Nys in het programma Geld of je leven, de gebruikers aanraadt om de app niet alle rechten te geven.

Rajkowski vindt dat Temu overigens terug mag keren als ze zich aan de regels houden en dat kunnen aantonen.

Meepraten over Temu? Dit kan op het platform DIT.

China-deskundige John Lin vindt dat Rajkowski veel te snel wil verbieden. "Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, is verbieden helemaal niet gek, maar het gaat om daarna: wat gaat dat bedrijf doen om zich wél aan onze regelgeving te houden?" In Polen haalde Temu producten weg die onveilig bleken. "Ze hebben de regels veranderd en die producten offline gehaald", vertelt hij.

Lin vindt dat Nederlandse bedrijven veel harder moeten innoveren. "Als Temu zich straks wel aan de regels houdt, dan is het product nog steeds 5 tot 10 keer zo goedkoop als bij Nederlandse bedrijven", denkt hij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie