Economie
EO

Shoppen bij Temu? Geef de app nóóit alle rechten

foto: Temu / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Shoppen bij Temu? Geef de app nóóit alle rechten

De spullen zijn spotgoedkoop en de app is gelikt: na AliExpress is Temu dé nieuwe hype op Chinees webshopgebied. Technologie-expert Vincent Nys besloot de broncode van de Temu-app te downloaden en schrok. "Ze kunnen echt heel veel zien in jouw telefoon", vertelt hij.

Chinese webshops zijn lekker goedkoop, maar wat zijn de nadelen? (25 juni 2024) - Geld of je leven

Nys deed zes maanden geleden onderzoek naar de Temu-app. Als je de app gebruikt, moet je toestemming geven voor allerlei datacollectie, maar daarmee geef je heel veel weg. "Wat wij heel raar vonden, was dat zij de lijst kunnen bekijken van alle WiFi-netwerken die jij ziet", vertelt hij. "Ze konden het geluid opnemen met je telefoon, ze konden al je foto’s zien op je telefoon, ze konden software installeren, screenshots maken. Dat gaat best ver voor een shoppingapp." Ook stuurde de app contactenlijsten door.

Een belangrijke nuance: na kritiek werd de app aangepast en is het wel wat verbeterd, vertelt Nys. Als gebruiker heb je ook wel invloed: als je de app weinig rechten geeft, kan hij veel minder zien, maar werkt hij nog prima.

Je mening geven over dit onderwerp? Klik op deze link.

Data is het nieuwe goud

Waarom wil Temu dit allemaal doen? "Tja, data is the new gold", vertelt Nys. "Als een product gratis of bijna gratis is, ben jij misschien wel het product. Er zal wel een methode zijn die Temu gebruikt om winstgevend te zijn, dus ze zullen wel één of ander datacollectieverhaal hebben waar ze mee verdienen."

Nys snapt wel dat de app dit allemaal wil: hoe meer het bedrijf weet over zijn gebruikers, hoe beter er spullen verkocht kunnen worden. "Je wil de juiste aanbiedingen naar de juiste persoon sturen."

Chinese webshops zijn lekker goedkoop, maar wat zijn de nadelen?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie