Hoe realiseren we krimp in een wereld van groei?
- Nieuws
- Hoe realiseren we krimp in een wereld van groei?
In een wereld waar de meeste mensen groei als iets positiefs zien, gaan er de laatste jaren steeds meer stemmen op om juist te krimpen. Want naast de CO2 uitstoot, moet ook ons grondstoffenverbruik drastisch naar beneden. Als iedereen op onze planeet zou leven als in Nederland, dan hebben we 3,6 aardes nodig. Maar hoe krimp je als iedereen voorgeprogrammeerd staat op groei? En wat levert krimp ons op?
#136 - Verhalen over minder - DOCS
In de nieuw DOCS aflevering Verhalen over minder spreekt podcastmaker René van Es met een kunstenaar en een econoom. Kunstenaar Arne Hendriks doet al zo’n 13 jaar onderzoek naar krimp. Hij vindt dat we krimp moeten omarmen.
'We zijn echt in de war'
Met zijn kunstprojecten brengt Arne Hendriks mensen uit balans. Dat is soms best confronterend. Zo hing hij in een bank een bord aan de muur met daarop een rode pijl die omhoog wees en een groene pijl die naar beneden wees. De medewerkers dachten dat het een vergissing was en draaiden het bord keer op keer om.
"We hebben zo weinig verhalen over minder waar we blij van worden", zegt Arne. "Dat zie ik wel een beetje als een taak - vanuit de kunst, maar ook vanuit de politiek, eigenlijk vanuit ons allemaal als mensen - om positieve verhalen over minder met elkaar te gaan delen. Want die verhalen die zijn er. Sterker nog: dat is waarschijnlijk vijftig procent van het hele verhaal. Omdat we ze niet vertellen, komen de verhalen ons als vreemd voor. We zijn echt in de war!"
Postgroei
Ook econoom Paul Schenderling vertelt verhalen over minder. Hij wil de komende jaren naar een postgroei samenleving toe. Hij schreef er het boek Er is leven na de groei over en trekt door het land om zijn boodschap te verkondigen.
"In een postgroei economie zijn er een heleboel dingen die meer worden en ik denk dat we dat aanlokkelijke perspectief vooral met elkaar moeten delen. Waarom zouden we bij de pakken neer gaan zitten? Het gaat al heel slecht met het milieu, en we zitten al allemaal in een soort nationale chagrijn gemoedsstemming.
Laten we er een positieve uitdaging van maken. We kunnen gewoon een gelukkiger Nederland binnen de draagkracht van de aarde met elkaar realiseren, als we daar met elkaar de schouders onder zetten en stoppen met zeuren."
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.