Economie
EO

Gasunie begint aanleg groot landelijk netwerk voor waterstof: 'Het is revolutionair'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasunie begint aanleg groot landelijk netwerk voor waterstof: 'Het is revolutionair'

Vrijdag geeft de koning het startsein voor een project met grote impact op onze energievoorziening. Gasunie begint dan met de aanleg van een landelijk netwerk dat de industrie moet gaan voorzien van waterstof. Het staatsbedrijf investeert er veel geld in. "We lopen daarmee een zeker risico", zegt Gasunie-bestuurder Hans Coenen in Geld of je leven.

Gasunie wil de industrie vergroenen met het groene waterstofnetwerk

Video niet beschikbaar

"Best revolutionair", noemt Coenen het waterstofproject. "Er wordt nog niet zoveel waterstof grootschalig getransporteerd, zeker niet in Nederland. Hiermee is de aftrap van een groot landelijk waterstofnetwerk een feit. Uiteindelijk willen we 1200 kilometer waterstofnetwerk in Nederland ontwikkelen, waarmee we vijf industriële clusters met elkaar verbinden."

De Nederlandse industrie veroorzaakt 25 procent van de CO2-uitstoot en verbruikt de helft van alle energie in Nederland. Om te verduurzamen is de verwachting dat grote industriële bedrijven als Tata Steel, Shell en kunstmestfabrikant Yara gaan overstappen op waterstof. Om dat mogelijk te maken moet Gasunie eerst een netwerk van leidingen aanleggen voor het transport ervan.

Risico

Wat nu als die grote bedrijven er toch niet voor kiezen om de overstap naar waterstof te maken? "Als Gasunie lopen we een zeker risico. Want we weten niet zeker of bedrijven gebruik gaan maken van waterstof", legt Coenen uit.

Het staatsbedrijf investeert 1,5 tot 2 miljard in de aanleg van het landelijke netwerk. "Gelukkig helpt de overheid ons een beetje. We krijgen 750 miljoen subsidie." Coenen relativeert de risico’s. "Het lijkt veel geld, maar de hele energietransitie kost miljarden. Dus dan valt dit bedrag wel mee."

Waterstof voor huishoudens?

Voorlopig is waterstof vooral bedoeld voor de industrie. "Maar het kan ook ingezet worden voor trucks, treinen of misschien ook vliegtuigen. En ik sluit niet uit dat ook huishoudens op waterstof kunnen overgaan."

Gasunie werd groot met dank aan de vondst van gas in Groningen. Nu het bedrijf de aandacht verschuift naar waterstof is verandering van de bedrijfsnaam in 'Waterstofunie' niet aan de orde. Coenen: "Waterstof is ook een gas, dus de naam Gasunie blijft toepasselijk."

Een landelijk waterstofnetwerk: hoe werkt het en waarom is het nodig? (25 oktober 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie