Villa VdB
MAX

'Eiwitrijk voedsel uit lucht en waterstof is binnenkort mogelijk'

foto: Solar Foodsfoto: Solar Foods
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eiwitrijk voedsel uit lucht en waterstof is binnenkort mogelijk'

Het eten van de toekomst komt niet van hectares boerengrond met daarop graan, maïs of andere gewassen, maar uit grote tanks met daarin bacteriën die leven op stroom en lucht. "Het is veel efficienter dan vlees of planten", zegt wetenschapsjournalist Rob van Hattum in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Het bedrijf Solar Foods heeft een bacterie gezocht die eiwitten aanmaakt. Die kweken ze met CO2 uit de atmosfeer en waterstof. Dat waterstof maken ze zelf uit water en stroom. De bacterie groeit dan hard en daar kan uiteindelijk een ontzettend eiwitrijk poeder van gemaakt worden", zegt Van Hattum. En dat kan nog wel eens een hele belangrijke stap in onze voedselproductie worden.

Efficient

Want een mens heeft veel eiwit nodig. "We zijn eigenlijk één grote eiwitmachine, bijvoorbeeld in onze spieren en de huid. En die eiwitten krijgen we nu vaak binnen via vlees", legt Van Hattum uit. En dat is niet duurzaam. Want voor het produceren van vlees is veel ruimte nodig, om de dieren te stallen en om de gewassen te groeien die nodig zijn om de dieren te voeden.

Eiwitrevolutie

Bovendien stoten de dieren allerlei schadelijke stoffen uit. En de dieren zetten eiwitten uit planten behoorlijk inefficiënt om in vlees. Van Hattum: "Veel volkeren die het beter gaan krijgen, willen meer vlees gaan eten. En dat is een groot probleem, dus er is een eiwitrevolutie nodig." En dat kan met deze techniek, want volgens Van Hattum is het kweken van de bacteriën 200 maal efficiënter dan het laten opgroeien van dieren voor hun vlees.

Poeder

In Finland wordt nu geprobeerd om eiwit te maken uit lucht en stroom. De bacteriën zetten die twee producten heel efficiënt om in eiwit. "Het is eigenlijk voedsel brouwen in het laboratorium. Je stopt de stikstof, waterstof en ammoniak in een tank en de bacteriën gaan dan vanzelf groeien, want dat is hun voedsel", stelt Van Hattum. Het geelachtige poeder dat uiteindelijk van de bacterien gemaakt kan worden heeft een umami-smaak en er kan bijvoorbeeld eiwitrijke pasta van gemaakt worden.

Betere vegaburgers

Maar ons eiwit halen uit een vegaburger? Dat is al een stuk beter dan vlees, want de grondstof is vaak soja of erwten. Toch zijn de bacteriën volgens Van Hattum nog beter: "Het mooie van deze nieuwe techniek is dat het ook drie keer efficienter is dan planten laten groeien. Dus je hebt een grote winst als je de eiwitten uit die vegaburger uit deze bacterien haalt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie