Belasting op gas flink verhoogd; 'Oneerlijk, want sommige mensen kúnnen niet van gas af'
- Nieuws
- Belasting op gas flink verhoogd; 'Oneerlijk, want sommige mensen kúnnen niet van gas af'
Voor veel mensen is de energierekening al hoog, maar voor mensen die hun huis niet (kunnen) verduurzamen, wordt het in de toekomst nóg hoger, bleek deze week uit een rapport van Berenschot, in opdracht van Essent. Zorgelijk, vinden meerdere energie-experts. Zeker de verhoogde belasting op gas kan tot problemen leiden. "De gasbelasting is explosief aan het stijgen."
Wordt het groeiende verschil in energierekeningen een onomkeerbaar probleem? (5 februari 2024) - Geld of je leven
Essent berekende hoe hoog de rekening van verschillende mensen in 2035 zal zijn. Door de hoge gasprijs zijn vooral mensen met een CV-ketel de dupe. Die gasprijs is zo hoog, omdat de belasting daarop flink verhoogd is, om het gebruik te ontmoedigen. Een kuub gas kost zo’n 50 cent, maar daar bovenop betaal je zo’n 70 cent belasting. In 2023 was dit nog 59 cent.
Om van het gas af te gaan, heb je echter geld nodig om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. "Het verschil tussen huishoudens die in staat zijn om te verduurzamen en mensen die dat niet kunnen, wordt steeds groter, blijkt uit het rapport", vertelt Sanne Bins van Gaslicht.com in Geld of je leven.
Daarnaast hebben veel mensen in een huurwoning helemaal niet de optie om van het gas af te gaan en worden zij dus gedwongen de hogere belasting te betalen, terwijl zij meestal al een lager inkomen hebben. "Je kunt je afvragen in hoeverre dat fair is", vindt Bins. "Het lijkt erop dat we een kloof tussen arm en rijk aan het vergroten zijn."
Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.
Koploperssubsidie
Energie-expert Marien Boonman is het eens met deze laatste stelling. "We zijn heel erg bezig met koploperssubsidies", zegt hij. "Mensen die investeringskapitaal hebben, profiteren heel erg van prikkels om te verduurzamen, maar mensen die het geld niet hebben, zijn min of meer veroordeeld tot het gebruik van gas", stelt hij. "We vergeten de achterblijvers."
Een voorbeeld van de koploperssubsidie is volgens Boonman de salderingsregeling voor zonnepanelen, waarover hij eerder te gast was op NPO Radio 1.
Isolering
Toen vorig jaar de gasprijzen hoog waren, kwamen er verhalen naar buiten over mensen die de hele winter hun kachel niet aandeden, omdat ze bang waren voor een hoge rekening. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Suzanne Kröger wil daarom vooral inzetten op isolering, vertelt ze in Dit is de dag. "Juist al die sociale huurwoningen moeten beter geïsoleerd worden, Je moet je richten op de wijken waar de energie-armoede het hoogst is, die moeten we prioriteit geven", vindt ze.
Kröger was ook tegenstander van het verhogen van de gasbelasting, ondanks dat haar partij een warm voorstander is van de energietransitie. "Energie is een basisbehoefte. Het is belangrijk dat het betaalbaar is, maar daarom moeten we juist als overheid de verduurzaming aanjagen, want dan blijft het betaalbaar", vindt ze.
Verschil tussen energierekeningen komende jaren steeds groter: is dit nog te stoppen?
Video niet beschikbaar