Economie
EO

Nieuw windmolenplan klap voor de visserij: 'Wij worden niet gerespecteerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw windmolenplan klap voor de visserij: 'Wij worden niet gerespecteerd'

In het Belgische Oostende hebben deze week negen Europese landen, waaronder Nederland, hun handtekening gezet onder het plan om van de Noordzee een gigantisch windmolenpark te maken. Slecht nieuws voor de visserij én voor het milieu, stelt visser Job Schot.

Hoe wenselijk zijn 30.000 windmolens op zee?

Video niet beschikbaar

Volgens het nieuwe plan moeten windmolens in de Noordzee in 2050 bijna 300 gigawatt aan elektriciteit opbrengen. Dat betekent dat er ongeveer 30.000 windmolens zullen draaien. Visser Job Schot van Eendracht Maakt Kracht (EMK) ziet het plan niet zitten. Hij stelt in Dit is de dag dat vissers onvoldoende zijn betrokken bij onderhandelingen over het plan: "Wij worden niet gerespecteerd."

Volgens Schot hebben vissers bovendien nu al veel last van windmolenparken. "Wij vissen niet tussen die windmolens. We moeten daarbuiten blijven, maar ze staan eigenlijk gewoon op onze beste visgronden."

Milieuschade

Schot vreest ook dat de nieuwe windmolens schadelijk zullen zijn voor het milieu. Hij verwacht dat het infrasonoor geluid dat onderzeese kabels produceren vissen uit het Noordzeegebied zal verjagen. Vissen die bij het installeren van heipalen in de buurt zwemmen zullen volgens Schot door geluidsoverlast direct "dood of doof" zijn. Daarbovenop voorziet Schot risico’s voor het vrachtverkeer: "Het is niet denkbeeldig dat je een aanvaring krijgt. Het is de drukst bevaarde zee ter wereld." Aanvaringen met olietankers, benadrukt hij, zouden rampzalig zijn voor het milieu.

Gerard van Bussel, emeritus hoogleraar windenergie, denkt dat veel van die schade met technologie voorkomen kan worden: "Er wordt bij mijn collega’s aan de TU Delft heel hard gewerkt aan het heien van heipalen met water – dus niet met zo’n klassiek blok, maar op een zodanige manier dat het geluid dat daarvandaan komt ontzettend wordt verminderd."

Wat is de oplossing?

Schot stelt een alternatieve aanpak voor. Er moet grondig onderzoek gedaan worden voordat er nieuwe windparken worden aangelegd en er moet meer geïnvesteerd worden in kernenergie in plaats van windenergie: "Moderne kernreactoren hebben veel minder impact. Dan kunnen we windenergie achter ons laten."

Volgens Van Bussel is er niet genoeg tijd om onderzoek te doen; we hebben op de korte termijn groene energie nodig. De ecologische schade die de windmolens opbrengen zal in de loop der jaren gemonitord en waar mogelijk geminimaliseerd worden, zegt hij. "Het kan heel goed zijn dat we over tien jaar zeggen: We gaan de rest van wat we neerzetten op de Noordzee niet met palen in de grond slaan, maar we maken het drijvend. De eerste drijvende windparken op de Noordzee zijn er al."

Ster advertentie
Ster advertentie