Gemeentelijke heffingen omhoog, vooral afvalstoffenheffingen stijgen
- Nieuws
- Gemeentelijke heffingen omhoog, vooral afvalstoffenheffingen stijgen
Nederlandse huishoudens betalen dit jaar bij elkaar naar verwachting 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen. Dat is 4,4 procent meer dan vorig jaar, toen gemeenten 10,8 miljard euro op de begroting hadden staan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Video niet beschikbaar
"Vooral afvalstoffenheffingen en andere 'schoonmaakposten' stijgen hard", vertelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in het NOS Radio 1 Journaal. Die heffingen stijgen met gemiddeld 10 procent tot 2,2 miljard euro. Dat is de grootste stijging in 26 jaar.
Dat komt vooral doordat het duurder is geworden om afval in te zamelen en te verwerken. Afvalstromen als glas, plastic en papier leveren juist minder op. De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten mogen niet meer opbrengen dan de daadwerkelijke kosten die ervoor worden gemaakt.
Ozb stijgt ook sterk
Aan de onroerendezaakbelasting (ozb), de grootste gemeentelijke heffing, zijn huishoudens naar verwachting bijna 6 procent meer kwijt dan vorig jaar, zo'n 4,6 miljard euro. Dat is de grootste stijging sinds 2004.
Gemeenten kunnen dit geld vrij besteden aan bijvoorbeeld bibliotheken of sportvelden. Maar de verwachting is dat sommige gemeenten de hogere ozb deels gebruiken om tekorten op te vangen. Die tekorten waren er vaak al, maar zijn verergerd door corona. Gemeenten krijgen daarvoor wel financiƫle steun vanuit het Rijk.
Gemeenten denken dit jaar ook meer te kunnen ophalen aan toeristenbelasting. Amsterdam ziet als enige gemeente deze opbrengsten een stuk somberder in: de stad verwacht komend jaar 79 miljoen euro minder toeristenbelasting binnen te krijgen.
gemeentelijke heffingen omhoog
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.