Economie
NOS

Nieuw plan om schuldhulp te versnellen: 'Nu ook meer middeninkomens en tweeverdieners in de problemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw plan om schuldhulp te versnellen: 'Nu ook meer middeninkomens en tweeverdieners in de problemen'

Meer mensen maken schulden en komen in de schulphulpverlening terecht. D66 dient daarom vandaag een voorstel in om het schuldentraject te verkorten en de hulpverlening te verbeteren. Walid Somers is budgetcoach bij Grip Schuldhulpverlening en was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Volgens de laatste berekeningen uit 2018 zitten 1,2 miljoen mensen in de gevarenzone. Dat moet een stuk meer zijn, want het kan niet anders dan dat die 1,2 miljoen echt wel gestegen is", aldus Somers. "Vorig jaar hebben ongeveer 78.000 mensen zich aangemeld bij de NVVK, de branchevereniging van schuldhulpverlening. Er is dus een heel groot grijs gebied."

"Je ziet voornamelijk bij de lagere inkomens een sterke stijging, maar ook de middeninkomens en de tweeverdieners. Die leven nu in veel duurdere tijden dan voorheen. Of bijvoorbeeld alleenstaande ouders die hun kinderbijslag verliezen, dat hakt er wel in. Zeker als de kinderen gaan studeren en niet kunnen bijdragen aan de kosten. Je bent echt aan een voldongen feit gebonden: minder inkomen en de kosten nemen waarschijnlijk alleen maar toe."

Vooroordelen

"Er heerst een stigma op schuldhulpverlening. Als ik bij mensen op bezoek ga, hebben ze een hele hoop angst wat eigenlijk niet nodig is", vertelt Somers. "Men denkt dat de auto verkocht moet worden, dat ik een rondje door het huis ga doen op zoek naar spullen van waarde, dat is echt niet zo. Ik kijk wel kritisch naar de inkomsten en uitgaves. Kunnen we de inkomsten vergroten en kunnen we op de uitgaves bezuinigen?"

"Na een aantal jaar moet de schuldeiser de boel saneren. Het kan niet zijn dat je in twee jaar 40.000 euro terugbetaalt als je een modaal inkomen hebt. Onder aan de streep moet er dus een hoop kwijtgescholden worden door de schuldeisers."

Stabiliseren

Met het plan van D66 kunnen mensen binnen drie jaar al hun schulden kwijt zijn. Volgens Kamerlid Hülya Kat duurt het nu ‘met een beetje pech’ zeven jaar voordat iemand schuldenvrij is. "Ik vind het een heel goed initiatief", aldus Somers. "Alleen kan ik die zeven jaar absoluut niet plaatsen. Als je als schuldhulpverlener zeven jaar aan de gang bent voordat het geregeld is, dan doe iets niet goed."

"Je hebt een periode om het te stabiliseren, dat betekent dat je inkomsten en uitgaven gelijkmaakt. Dat duurt ongeveer vier of vijf maanden, dan kun je de schuldsanering opzetten. Met het nieuwe plan zouden mensen dus tweeënhalf tot drie jaar bezig zijn."

oog schulden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie