Voorzitter van VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: 'Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien'
- Nieuws
- Voorzitter van VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: 'Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien'
Nu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW Noord Sieger Dijkstra vindt dat het belangrijk is om een stip op de horizon te zetten. “Het gaat om heel veel geld, maar wat er nu moet gebeuren is gehoor geven aan de parlementaire enquêtecommissie. Betrek de Groningers, de mensen en de bedrijven”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby.
Video niet beschikbaar
"Het is belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien", zegt Dijkstra. "Daar is de tijd te kort voor geweest, dus het gaat nu over wat er voor Groningen apart is gezet. Gezamenlijk moeten we de plannen invullen en de schouders eronder zetten."
Specialiteit
Volgens Mirjam Wulfse - VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen - is de stip er wel, maar wordt die ondergesneeuwd door de bezorgdheid van de inwoners. "Zij willen hun schade, herstel en versterking in orde hebben." Ze vertelt dat Groningen voorheen van het gas en graan was. "Als je dat naar nu vertaalt is gas energie geworden en graan is onze landbouw en gezondheid. Dat is onze specialiteit die in het debat wellicht wat ondersneeuwt, maar die is er wel degelijk."
Ze stelt dat er om toeristen aan te trekken genoeg te zien is in Groningen. Daarnaast vertelt ze dat er 6000 potentiële banen zijn en dat er een programma is voor de vrijetijdseconomie. Ook vindt ze het belangrijk om grote bedrijven aan te trekken die zich kunnen vestigen in Groningen. "Ik heb zelf het besluit genomen om de Eemshaven anderhalf keer te vergroten met de Oostpolder. Dat is een gigantisch terrein waar in de rest van de Nederland geen ruimte voor is."
Leefbaarheid
In de stukken over de invulling van Groningen wordt niet veel beschreven over het aanjagen om mensen naar Groningen te trekken, toch is dat volgens De Groot wel aan de orde. "We willen de grote bedrijvigheid hebben. Het is niet voor niets dat we voor de Lelylijn pleiten." Daarnaast heeft De Groot heeft een woondeal gesloten met minister De Jonge om 30.000 extra woningen te kunnen plaatsen. "Een groot gedeelte van de leefbaarheid volgt dan vanzelf, als we onze kwaliteit overeind houden."
Zitten de Groningers wel de wachten op een uitbreiding van de populatie? "Als je ziet hoe weinig mensen er eigenlijk wonen in het noorden, iets meer dan 500.000, als daar 10% bijkomt dan is dat prima", vertelt ze.
Jongeren trekken weg
Groningen is de provincie waaruit het grootste deel van de jongeren weg trekt. De Groot vertelt dat er vanuit het College volop wordt ingezet om bedrijven zich te laten vestigen in Groningen. "Misschien sneeuwt het wat onder in het debat, maar dat is de koers. Dat is voor de lange termijn het enige om te zorgen dat je wel op die lijstjes bovenaan komt."
Lelylijn
Nog een belangrijk punt is de verbinding tussen Amsterdam en Groningen. Momenteel duurt dat twee uur en een kwartier. Volgens Sieger Dijkstra kan dat sneller. "Je zou vanuit Groningen in een uur naar Amsterdam kunnen als er een Lelylijn ligt." Het is nog steeds niet helemaal zeker dat die Lelylijn er komt, maar er zijn volgens Dijkstra wel goede stappen gezet. "De vinkjes die tot nu toe nodig waren, die zijn allemaal gezet."
Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? (6 juni 2023) - WNL Haagse Lobby
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.