Economie
EO

Nederlander krijgt 50 miljoen van Leonardo DiCaprio voor zonnepanelen in Spanje

foto: Paramount Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander krijgt 50 miljoen van Leonardo DiCaprio voor zonnepanelen in Spanje

Het was groot nieuws vorige maand: ondernemer Wouter Draijer pulkte maar liefst 50 miljoen euro los van acteur Leonardo DiCaprio. In Geld of je leven vertelt hij wat hij ermee gaat doen: zonnepanelen leggen in Spanje met zijn bedrijf Solarmente.

Leonardo DiCaprio investeert in een Nederlands zonne-energiebedrijf - en dit is waarom (22 april 2024) - Geld of je leven

In Spanje schijnt de zon vaak, maar het aantal zonnepanelen is erg laag, vertelt Draijer. Een paar jaar geleden was hij daar en het viel hem op dat ze er bijna niet waren. "In Nederland heeft één op de drie huizen zonnepanelen, maar in Spanje was het één op de tienduizend…" vertelt Draijer.

Vier jaar geleden besloot hij maar gewoon zelf zonnepanelen gaan leggen in Spanje, een vaardigheid die hij leerde van YouTube. Mensen waardeerden het, maar vonden het wel vaak te duur, merkte hij. "Een gemiddeld Spaans huishouden heeft geen zin om in één keer 5.000 euro te investeren. Wij hebben een oplossing gebouwd: een abonnementsmodel", licht hij toe.

Spanjaarden leasen de zonnepanelen van Draijer, die op zijn beurt voor gratis installatie zorgt en regelt dat al het papierwerk gedaan wordt. "De klanten krijgen de voordelen: vanaf dag één kunnen ze besparen." Omdat het bedrijf heel veel zonnepanelen beheert, kan men het als één netwerk gebruiken, waardoor de energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. "Heel cool", aldus Draijer.

Ook naar Nederland?

Gaat Draijer zijn abonnementsmodel ook naar Nederland brengen? Ooit misschien wel, zegt hij, maar in Spanje is nog genoeg werk te doen: het aantal zonnepanelen is nog altijd veel lager dan hier. "Zolang er in Spanje één op de honderd huishoudens zonnepanelen heeft, en in Nederland al één op de drie. Dan ben ik eigenlijk gek om nu al naar een ander land toe te gaan. Ik heb echt heel veel werk te doen in Spanje."

De komende drie jaar zal DiCaprio in ieder geval een boegbeeld zijn: "We mogen zijn gezicht gebruiken", vertelt de ondenemer trots.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie