Melkveehouder Geertjan vreest voor zijn toekomst: 'Mest afvoeren wordt onbetaalbaar'
- Nieuws
- Melkveehouder Geertjan vreest voor zijn toekomst: 'Mest afvoeren wordt onbetaalbaar'
Er dreigt een financiële ramp voor Nederlandse melkveehouders. Jarenlang mochten zij meer dierlijke mest op het land uitrijden dan in de rest van Europa, maar daar komt vanaf dit jaar een einde aan. En dat heeft grote gevolgen, vertelt melkveehouder Geertjan Kloosterboer in Geld of je leven.
Inkomen boeren kan halveren door nieuwe mestregels (24 april 2024) - Geld of je leven
Het afschaffen van de uitzondering, die derogatie wordt genoemd, zorgt ervoor dat er minder dierlijk mest op het eigen land mag worden uitgereden. Daarom moeten boeren hun mest laten verwerken door een verwerkingsbedrijf, wat geld kost. Kloosterboer noemt mest altijd 'bruin goud', omdat er veel voedingsstoffen inzitten, maar nu wordt het vooral goud voor de verwerkingsbedrijven, zegt hij zuur.
Kloosterboer gebruikte bijna alleen maar de mest van zijn eigen dieren, vertelt hij. Daar bleef bijna niks van over, waardoor hij het niet hoefde laten te verwerken. Door de verandering van de norm, gaat de hele markt veranderen. Omdat er veel meer mest moet worden verwerkt, vreest hij dat het duurder wordt. "Vorig jaar kostte het per kuub 17 euro, dit jaar 30 euro en op een gegeven moment wordt de markt zo overspannen dat je volgend jaar misschien wel 50 euro of 100 euro betaalt." Dat snapt hij wel: "Als afnemer ben je ook gewoon een koopman."
30.000 euro per bedrijf
Roel Jongeneel, die een onderzoek deed naar de financiële gevolgen van het mestbeleid, benadrukt dat Kloosterboer niet de enige is die flink de klos is: "Dit hakt er heel fors in. Gemiddeld kan het per bedrijf 30.000 euro of meer uitmaken. Dat hangt natuurlijk wel af van het bedrijf, maar het is wel heel significant", vertelt hij.
Uiteindelijk zal dit leiden tot een inkrimping van de veestapel, denkt hij, met zo’n 10 tot 15 procent. "Dat is onvermijdelijk, naar mijn mening. Dat zie je in andere Europese landen ook. Daar is de veestapel wat meer in lijn met de milieuruimte die ze hebben."
Koude sanering
Kloosterboer vindt een inkrimping van de veestapel niet zo erg. "Er zijn veel stoppers in de omgeving. Boeren hebben geen opvolger", vertelt hij. Door de hoge kosten zullen er echter ook boeren die door willen moeten stoppen, vreest hij: "We moeten mensen echt wakker schudden. Dit is een koude sanering van de sector."
Zelf weet hij niet of hij door kan: "Ik ben optimistisch en ik zoek naar oplossingen, maar als ik straks voor het afvoeren van mest echt 50 euro per kuub moet betalen, kan ik dat niet."
Financiële klap voor melkveehouders door mestregels
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!