Economie
AVROTROS

Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen over toename van pin-only winkels: 'Mensen voelen zich buitengesloten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen over toename van pin-only winkels: 'Mensen voelen zich buitengesloten'

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat te veel winkels geen cash meer aannemen. En dat is een probleem, vindt ouderenbond ANBO. "Mensen voelen zich buitengesloten, dat doet mentaal wat, ze denken: ik tel dus niet meer mee." Renate Evers van de ouderenbond vertelt erover bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Hoewel je in de meeste winkels (96 procent) nog altijd kunt betalen met cash geld, zijn er bepaalde plekken waar dat steeds minder wordt, vertelt Evers. "Dat geldt bijvoorbeeld voor apotheken, bij een op de acht kunnen mensen alleen nog met pin betalen."

Apotheken

Terwijl het bij apotheken juist belangrijk is om ook cash te kunnen betalen, vervolgt ze. "Je kunt niet zomaar naar een andere apotheek gaan om je medicijnen op te halen." Daarmee wordt een bepaalde groep uitgesloten, vervolgt ze, met vervelende gevolgen: "Mensen voelen zich buitengesloten, dat doet mentaal wat, ze denken: ik tel dus niet meer mee."

Dat er bijvoorbeeld in apotheken niet meer contant kan worden afgerekend is voor senioren een probleem, omdat zij lang niet allemaal internetbankieren hebben, legt Evers uit. "Zij hebben contant geld nodig om te zien hoeveel geld ze nog te besteden hebben. Ze halen het geld van hun bankrekening, besteden dat en als het op is is het op. Het is een manier om hun uitgaven in het gareel te houden."

'Niet alleen ouderen'

Of de oplossing niet ligt in het digitaal vaardiger maken van ouderen? "Deels wel," erkent Evers, "maar het gaat 4,6 miljoen nederlanders die niet digitaal vaardig genoeg zijn, een hele grote groep en niet alleen ouderen. Een deel van hen kun je wel digitaal vaardiger maken. Sommigen zijn bang fouten te maken, als je die mensen meeneemt en goed instrueert dan kan dat werken, maar er zal altijd een groep zijn die het niet kan."

"Het is niet zo dat iedereen die opgroeit met die toepassing de toepassing ook snapt, de ontwikkelingen gaan zo snel. Sommige ouderen zijn net vaardig en dan komt er weer een update en durven ze niet meer. En dan heb ik het nog niet eens over laaggeletterden, mensen met een beperking."

Onveilig en duur

Jan-Willem Burgering van brancheorganisatie de Nationale Winkelraad ziet op zijn beurt niets in een plicht. "Het is absoluut niet zo dat winkeliers het gebruik van contanten ontmoedigen, contant geld wordt nog veel gebruikt", zegt hij.

Maar er zijn sectoren waar contant geld een veiligheidsrisico is, legt hij uit. In bioscopen bijvoorbeeld, waar maar weinig mensen werken en die tot laat open zijn. "Als we kijken naar de vergelijking tussen cash en pin, dan is het voor de winkelier veel efficienter om te werken met pin", zegt Burgering. "Omdat het veiliger is, dat is een hele belangrijke oorzaak, en het is ook veel goedkoper. Daarbij komt dat momenteel de afhandeling van cashtransacties heel lastig is. Er is bijvoorbeeld nog maar één waardetransporteur en veel minder afstortlocaties om als winkelier je geld kwijt te kunnen."

cash geld

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie