Economie
EO

Man die farmaceut aanklaagt om hoge prijs Humira: 'Het is een mensenrechtenkwestie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Man die farmaceut aanklaagt om hoge prijs Humira: 'Het is een mensenrechtenkwestie'

De stichting Farma ter Verantwoording is een rechtszaak gestart tegen farmaceut Abbvie. "Ze hebben een goed product waarvan ze de prijs veel te hoog hebben gemaakt", zegt Wilbert Bannenberg, de oprichter van de stichting, in Geld of je Leven.

Rechtszaak tegen farmaceut om 'te hoge prijs' winstgevendste medicijn ter wereld

Het reumamedicijn Humira leverde het bedrijf 1,2 miljard winst op. "Torenhoge winsten", vindt Bannenberg. "Ze mogen winst maken, je mag ook veel winst maken, maar mag geen excessieve winst maken", stelt hij. "Als je de kosten zo hoog maakt, levert het de samenleving schade op."

Volgens Bannenberg is, door de hoge kosten, zorg verdrongen. Zorgverzekeraars konden immers het geld wat ze aan Humira - onder meer een reumamedicijn - uitgaven, niet aan andere dingen uitgeven. "Een farmaceut heeft ook een zorgplicht, mensen moeten toegang tot zorg hebben. Het is een mensenrechtenkwestie", vindt hij.

Geld drukken

Hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy snapt de dagvaarding wel en is erg benieuwd wat de rechter gaat beslissen. Abbvie heeft een patent gekregen op het geneesmiddel en daar horen plichten bij, stelt hij: "De rechter zou kunnen denken: een patent is geen licentie om geld te drukken."

Er ligt wel ergens een grens aan hoeveel je mag verdienen aan een geneesmiddel, stelt Canoy, maar waar die ligt, moet de rechter bepalen.

De Vereniging Innovatieve Geneeskunde verdedigt de winsten: het geld is nodig om in nieuw onderzoek te investeren, om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Onzin, vindt Canoy: "Natuurlijk, het is een valide argument dat er geld moet worden verdiend, maar je kunt niet met droge ogen beweren dat je 150 miljard euro winst nodig hebt om een nieuw geneesmiddel te maken, dat is gewoon lachwekkend."

Meer regels

Bannenberg vindt dat er meer regels moeten komen. "We willen een wettelijk vastgelegde zorgplicht voor farmaceuten. Ook een procedure dat je de goede gegevens moet geven hoeveel je hebt geïnvesteerd en dat je een eerlijke prijs vraagt. Nu vragen ze wat de gek ervoor wil geven, of wat ze denken dat ze ervoor kunnen krijgen", stelt hij.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie