'Geef mensen met schulden een pauzeknop'
- Nieuws
- 'Geef mensen met schulden een pauzeknop'
Wie eenmaal in de schulden zit, komt daar vaak moeilijk uit. Ook als je aanklopt voor hulp, blijven de rekeningen zich maar opstapelen. Daarom moet er voor mensen met schulden een pauze ingelast kunnen worden, als die mensen bij de gemeente aankloppen voor hulp. De schuldhulpkoepel NVVK, het Centraal Justitieel Incassobureau en enkele gemeentes pleiten voor een landelijke aanpak en 'pauzeknop'.
Marco Florijn, voorzitter van het NVVK, denkt dat een pauze ervoor kan zorgen dat de eerste stress verdwijnt. "Daardoor vind je even rust om op adem te komen en een plan te maken", zegt Florijn in Dit is de Dag. De afgelopen jaren experimenteerden de gemeenten Eindhoven, Den-Haag en Amsterdam al met zo’n pauzeknop, en met succes.
Moet er een schuld-pauze-knop komen?
Video niet beschikbaar
In bijvoorbeeld Amsterdam droeg de pauzeknop al bij 50 mensen bij aan een oplossing van de situatie, vertelt wethouder Marjolein Moorman. "Er ontstaat rust, schuldenrust," aldus Moorman, die onlangs met de PvdA de verkiezingen in Amsterdam won. "Mensen hebben gemiddeld 14 schuldeisers, op allemaal verschillende plekken. Je moet heel veel uitzoeken voordat je tot een oplossing kan komen. Ze hebben soms jaren de post niet meer opengemaakt, want elke brief geeft ze weer stress."
Volgens de wethouder biedt een pauzeknop juist In de eerste fase van de schuldhulpverlening rust, wanneer boetes vaak nog blijven binnenkomen en er nog schuldeisers voor de deur staan. Een pauze van vier tot zes maanden geeft dan even ademruimte om de situatie op een rij te zetten. "Je kunt het niet voor altijd stilzetten. Het is een tijdelijke maatregel, voor een definitieve oplossing", stelt Moorman.
Deurwaarders
Volgens Florijn is de maatschappelijke tendens bij schuldeisers veranderd. Waar schuldeisers voorheen extra aan het jagen waren om het geld terug te krijgen, ziet Florijn dat deurwaarders zich nu vaak anders opstellen. Voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaardes (KBVG), Chris Bakhuis-van Kesteren, beaamt dat: "We zoeken nu meer naar oplossingen, voordat de rechter er aan te pas komt."
Toch heeft de KBVG nog wel kritische kanttekeningen bij de pauzeknop, al noemt Bakhuis-van Kesteren het een 'sympathiek idee'. "Vier tot zes maanden is best lang. Voor grote schuldeisers zal dat niet zo’n groot probleem zijn. Maar ik denk ook aan het klein-MKB. Voor dat soort opdrachtgevers is de pauzeknop van vier tot zes maanden best lang."
Volgens Bakhuis-van Kesteren moet er, om de schuldpauzeknop succesvol in te kunnen voeren, een landelijke regeling komen en moet er draagvlak worden gecreëerd bij de schuldeisers. Daarvoor zien de deurwaarders graag concrete cijfers, ook om te voorkomen dat mensen met schulden tijdens zo’n pauze bijvoorbeeld weer nieuwe schulden aangaan. "Het is belangrijk dat tussentijds de voortgang wordt bewaakt en gedeeld met de schuldeisers."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.