Economie
EO

VVD wil verbod op 'terugleverboete': 'Laat energieleveranciers betalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil verbod op 'terugleverboete': 'Laat energieleveranciers betalen'

Nu de salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen, willen de VVD en SP een verbod voor energieleveranciers om terugleverkosten door te rekenen aan klanten. "Het is logischer om de kosten bij energieleveranciers neer te leggen", zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in Dit is de Dag (EO).

Moeten we terugleverkosten van zonnepanelen verbieden?

De salderingsregeling maakte het voor zonnepaneelbezitters jarenlang mogelijk om hun teruggeleverde stroom af te trekken van de stroom die ze op een later moment gebruiken. Dat kost energieleveranciers geld, wat ze op verschillende manieren weer verrekenen bij klanten, door bijvoorbeeld terugleverheffingen of het vastrecht.

Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling en dat kan een dure grap worden voor eigenaren van zonnepanelen. Daarom willen de VVD en SP dat het bij wet verboden wordt om die 'terugleverboetes' te verbieden.

"Energierekeningen worden onduidelijk en veel mensen vragen zich af of het slim is om zonnepanelen aan te schaffen", zegt Erkens. "De markt ligt volledig op zijn gat. Nu de salderingsregeling verdwijnt, moeten we ook de kans grijpen om dit soort rare heffingen weg te halen zodat mensen een overzichtelijke energierekening hebben en weten wat het kan opleveren."

‘Leveranciers zitten met probleem’

"Leveranciers zijn terugleverkosten in rekening gaan brengen omdat de Nederlandse politiek de salderingsregeling niet op tijd heeft afgeschaft", zegt energiedeskundige Sanne de Boer, die niet wil spreken over ‘boetes'. "Totdat dit zover is, zitten leveranciers met het probleem dat teruggeleverde stroom in de zomer weinig waard is en zij in de winter weer dure stroom teruggeven. Dat probleem is straks niet opgelost, omdat de Tweede Kamer wil dat er een terugleververgoeding komt voor klanten en die mag niet negatief mag zijn."

Zonnepaneelbezitters zijn duurder voor energieleveranciers, zegt ze. "Die kosten zullen ze linksom of rechtsom ergens moeten verrekenen. Dat kan je met heffingen doen bij zonnepaneelbezitters, of door berekenen aan iedereen. Is dat wat de VVD wil?"

Eenvoudiger maken

Erkens wijst erop dat de heffingen werden geïntroduceerd in reactie op de salderingsregeling. Daarom vindt hij dat deze moeten verdwijnen. “In de ogen van veel huishoudens wordt het als boete gezien, omdat altijd was verteld dat het een juiste keuze was waarmee je geld zou kunnen verdienen.”

Daarin heeft de overheid, die het afschaffen van de salderingsregeling lang uitstelde, fouten gemaakt om daarin voldoende duidelijk te zijn, vindt De Boer.

"Ik vind het meer dan normaal dat de heffingen ook weggaan zodat het eenvoudiger en simpeler wordt", zegt Erkens. “Dan blijft er een plukje kosten over. Waar leg je die neer? Ik vind het logischer om dat bij de energieleverancier te doen, want ik verwacht niet dat een huishouden weet hoe de energiemarkt werkt en dagelijks kan inspelen op negatieve en positieve prijzen.”

Slimmer omgaan met energie

Maar de kans is dat dat “plukje kosten” steeds groter wordt vanwege de aangekondigde teurgleververgoeding, zegt De Boer. Ook komt er volgens haar steeds meer zonnestroom bij op de energiemarkt, waardoor het probleem groeit.

"Ik snap dat huishoudens gewoon hun wasje willen kunnen draaien wanneer ze dat willen, maar ik denk ook dat we realistisch moeten zijn", zegt ze. "Anders wordt het te duur voor ons allemaal, want we willen dat het betrouwbaar en betaalbaar blijft."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie