Economie
EO

Verzekeraars willen weer investeren in wapens: 'Er is wel verschil tussen clusterbom en kogelvrij vest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzekeraars willen weer investeren in wapens: 'Er is wel verschil tussen clusterbom en kogelvrij vest'

Lange tijd was investeren in wapens omstreden, maar daar komt verandering in. Verzekeraar ASR wil gaan investeren in Nederlandse defensiebedrijven. Ook andere verzekeraars overwegen dat, mede onder politiek druk. "Verzekeraars voelen een morele verantwoordelijkheid sinds de inval in Oekraïne", zegt FD-journalist Maaike Noordhuis in Geld of je leven.

Video niet beschikbaar

Sinds 2007 stopte ASR principieel geen cent in defensie, maar daar komt verandering in. Investeren in wapens is lang omstreden geweest, zegt Noordhuis, die het nieuws ontdekte bij de belangenvereniging Verbond van Verzekeraars. "Je hebt het toch over pensioengeld en verzekeraars."

Ze wijst erop dat de verzekeraars wel een aantal principes op papier hebben gezet als voorwaarden voor het investeren in defensie. "Zo worden zaken als clustermunitie of kernwapens uitgesloten. Ook willen ze geen investeringen doen in bedrijven die zaken doen met landen waar mensenrechten in het geding zijn of waar sancties voor gelden. Bovendien denken ze ook dat er goed boekenonderzoek nodig is naar de bedrijven waar ze dan in gaan investeren."

Wisselend beeld

Lang niet iedereen in de financiële wereld houdt vast aan de keuze om niet in wapens te investeren. Zo houdt de firma Mercurius Vermogensbeheer vast aan de keuze om niet in wapens te investeren. "Wij hebben hier een helder beleid in en willen dit niet in de portefeuille hebben zitten", zegt oprichter Koen Bender.

Onder relaties ziet hij een wisselend beeld: "Sommigen zeggen: ik wil er weg van blijven. Anderen zeggen: ik zie dat het nodig is. Of zeggen gewoon heel plat: als er geld aan te verdienen is, maakt het me niet veel uit."

Tegelijk trekt hij zelf een 'zachte lijn', aldus Bender: "Want wanneer is iets wel of geen defensiecontract? Er is wel een verschil tussen clusterbommen en bijkomende verschijnselen. Zo zijn kogelvrije vesten niet offensief, maar defensief."

Morele verantwoordelijkheid

Verzekeraars voelen een morele verantwoordelijkheid sinds de inval in Oekraïne, zegt de FD-journalist. "Nederland heeft ook vooral bezuinigd op defensie in de periode daarvoor, dus er moet nu ook in geïnvesteerd worden. De roep vanuit de politiek is al een tijdje vrij luid richting institutionele investeerders."

Bender voelt die morele verantwoordelijkheid minder: "Ik vind het lastig om van het ene op het andere moment - gedreven door omstandigheden die ook weer snel kunnen veranderen - onze morele gronden om het niet te doen overboord te zetten."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie