'Oproep om AI-ontwikkelingen te pauzeren onzin en gebaseerd op angst'
- Nieuws
- 'Oproep om AI-ontwikkelingen te pauzeren onzin en gebaseerd op angst'
Je kunt helemaal geen regels maken voor ontwikkelingen waarvan je niet weet welke kant ze op gaan. Dat zegt Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar AI. Hij vindt de oproep van tientallen internationale techprominenten om AI-ontwikkelingen on hold te zetten 'een beetje onzin', zegt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Maakt de huisarts straks plaats voor een computergestuurd programma? Kunnen journalisten, rechters en accountants er wel mee ophouden omdat kunstmatige intelligentie hun werk beter kan doen? Het leek ooit een slechte sciencefictionfilm, maar het scenario lijkt toch snel dichterbij te komen.
China drukt gaspedaal in
Dat is voor tientallen invloedrijke techondernemers en -deskundigen aanleiding om een open brief op te stellen. Hierin roepen ze op om de ontwikkeling van de nieuwste AI-toepassingen voor zes maanden te pauzeren.
"Of het verstandig is?", reageert Remy Gieling van AI.nl. "Of het kán is nog wel een groter vraagstuk. De ontwikkelingen zijn zo breed." Hij wijst bovendien op China, dat miljarden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie steekt. "Als wij de pauzeknop indrukken, weten we een ding zeker: dan drukken zij het gaspedaal in."
Er zijn al wetten
Ook Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar artificiële intelligentie, zegt dat je technologie niet tegen kunt houden. En als je dat al zou willen, China echt niet op de rem zou drukken. De brief vindt hij dan ook "sensatie", "een beetje onzin" en bovendien "gebaseerd op angst". Volgens hem kun je onmogelijk regels stellen voor ontwikkelingen waarvan je niet weet welke kant ze op gaan. Dat was al zo bij de auto, zegt hij.
Lousewies van der Laan, director van Transparency International Nederland, vindt dat de overheid kaders moet scheppen, want "technologie gaat altijd sneller dan wetgeving". Van den Hoven van Genderen brengt daar tegenin: "Het is niet zo dat we er niet over nadenken." Er zijn al Europese wetten, onder andere over transparantie, zegt hij. En hoe verder de ontwikkeling komt, hoe meer regels er volgen, denkt hij.
AI kan juist helpen
Een van de ondertekenaars van de brief is de Nederlander Otto Barten. Hij deed dat "uit zorg voor existentiële risico’s". "Wat je niet moeten willen, is oncontroleerbare AI. Dat is er nog niet, maar als AI van menselijk niveau wordt, dan kom je daar wel in de buurt."
Gieling denkt dat AI juist kan helpen om de grote problemen in de wereld op te lossen. Hij wijst op initiatieven om AI met AI te bestrijden. Zo zijn er slimme algoritmes die met de computer gegenereerde foto’s kunnen herkennen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!