Het hardnekkige probleem van overtoerisme
- Nieuws
- Het hardnekkige probleem van overtoerisme
De gemeente Amsterdam neemt een radicaal besluit. Vanaf vandaag kun je na 16 uur geen alcohol meer kopen in het Wallengebied. Het is de zoveelste poging om de overlast van toeristen tegen te gaan, maar heeft het wel effect als je een paar straten verderop gewoon nog alcohol kan kopen in de winkels?
In Vroeg! sprak Paul Peeters, professor duurzaam vervoer en toerisme aan de Breda University of Applied Sciences, over de gevolgen van het massatoerisme en wat we er aan kunnen doen.
Buiten Amsterdam
Overlast van massatoerisme is lang niet alleen een probleem binnen de ring van onze hoofdstad. Denk aan Kinderdijk waar het ongelooflijk druk kan worden, maar ook op Waddeneilanden. Er is hier nog geen sprake van een escalatie, dat is in Amsterdam al wel bereikt, waar de stad zich echt tegen de toeristen is gaan keren. Ook in Giethoorn zijn de met name Aziatische bezoekers niet meer weg te denken. Toevallig was Peeters zelf in het Overijsselse dorp toen daar de eerste plannen werden gesmeed om de Chinese markt aan te boren.
Toerisme brengt lang niet alleen problemen met zich mee. In Giethoorn zie je nu ook een toename van de bereikbaarheid. Zonder het toerisme zou daar nu nog een bus voor de regio rijden.
Toerisme ontmoedigen
Er zijn wel initiatieven om toeristen te ontmoedigen. Er zijn onderzoeken naar ‘demarketing’ waarbij men echt probeert om een deel van de markt te verkleinen. Je kan bijvoorbeeld iets aan de prijzen doen. Maar dit heeft niet altijd effect, want ook rijke mensen kunnen veel overlast veroorzaken. Ook kun je de voorzieningen in een stad zelf veranderen. Verdrijf bijvoorbeeld de cafés en zet er luxe restaurants neer. Maar, dit zal ook tegen de borst stuiten van de gemiddelde Amsterdammer, die ook niet meer naar het buurtcafé kan.
Impact op het milieu
Naast de sociale en economische impact van het massatoerisme, is er ook de milieu impact. De Britten die voor een paar tientjes op en neer vliegen en overal troep achterlaten hebben een enorme impact, maar er zijn ook andere signalen. Peeters onderzoekt ieder jaar de ecologische voetafdruk van toerisme, en 30 procent van de toeristen heeft zelfs een lagere impact dan als ze thuis zouden blijven. Peeters hierover: “Als mensen met de trein naar de Ardennen gaan en daar een lang weekend wandelen, dan kost dat niet veel energie. Een tentje is zelfs beter dan thuisblijven”.
Benieuwd naar het hele gesprek met Paul Peeters? Luister het terug in de podcast van Vroeg!
6-5 Waarom overtoerisme een hardnekkig probleem is - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.