Trump en zijn handelstarieven: 'Hij slaat heel veel vliegen in één klap'
- Nieuws
- Trump en zijn handelstarieven: 'Hij slaat heel veel vliegen in één klap'
President Trump gaat door de wereldhandel als een olifant in de porseleinkast. Afgelopen week legde hij Canada, Mexico en China hoge handelstarieven op. Waarom? En is het verstandig? In de podcastserie 'De Trump-economie' geven deskundigen het antwoord: "Trump denkt aan de lange termijn."
De Trump-economie: de zin en onzin van Trump's importtarieven (3 februari 2025) - Geld of je leven
De tarieven zijn op korte termijn desastreus voor de portemonnee van de gemiddelde Amerikaan, denkt Amerikanist Coks Donders: "Het overgrote deel van de groente wordt geïmporteerd uit Canada en Mexico. Het overgrote deel van het vee uit Canada." Importeurs zullen de heffingen van Trump doorberekenen aan hun klant, verwacht Donders, waardoor consumenten nog duurder uit zijn. "Toen ik in Amerika studeerde, in 2010, was een hamburger met een cola goedkoper dan een komkommer. Een komkommer is voor de gemiddelde Amerikaan onbetaalbaar", vertelt ze.
Trump hoopt dat fabrieken naar de VS komen
Toch doet Trump echt niet zomaar wat, zegt financieel georgraaf Ewald Engelen. Hij verwacht dat importeurs een deel van hun verlies zullen nemen. "Er is in Amerka relatief veel koopkracht. Bedrijven hebben er baat bij om de toegang tot die markt te behouden. Als jij alles doorberekent, dan weet je zeker dat die consumenten jouw product niet kopen. Dus je wordt gedwongen om een deel van het verlies voor jouw rekening te nemen."
Natuurlijk worden sommige producten duurder, denkt Engelen, maar het gaat Trump om de lange termijn: "Hij is bezig een long game. Hij trekt muren op rond de Amerikaanse economie, in de hoop dat bedrijven erop gaan reageren. En één van die reacties zou zijn dat ze fabrieken gaan bouwen in de Verenigde Staten om die tarieven te ontlopen. Dan heeft hij heel veel vliegen in één klap: werkgelegenheid, goedkopere producten, nieuwe groei voor de Amerikaanse economie. Dat betekent: MAGA!" aldus Engelen.
Startpunt
Het opleggen van de tarieven is voor Trump een startpunt, denkt Donders. "Hij doet iets en daarna wil hij graag onderhandelen. Dat zag je eerder ook: er is een clash, dan gaan ze om tafel en dan komen ze er misschien wel uit."
De rest van de wereld zal ook moeten rekenen op een 'handelsoorlog' met de VS, denkt ze. "Canada is eigenlijk de beste vriend van de Verenigde Staten. Familie, kun je zelfs wel zeggen. En Trump wil hiermee zeggen: als ik zo omga met mijn beste vriend, dan moet de hele wereld op zijn tellen passen."