Wat gaat er na de coronacrisis gebeuren? 'Er zijn veel verschillen in de wereldeconomie'
- Nieuws
- Wat gaat er na de coronacrisis gebeuren? 'Er zijn veel verschillen in de wereldeconomie'
Vanaf het einde van de week kunnen Nederlanders in beperkte mate weer evenementen bezoeken. Dat geeft de burger natuurlijk moed in coronatijden, maar het is de vraag of dit uiteindelijk ook terug te vinden is in de prognoses voor de economie. Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, denkt dat het een goede impuls is voor de economie.
“We moeten het niet te groot maken, maar een impuls is het in ieder geval”, vertelt Phlippen in Met Het Oog op Morgen. Het gaat nu natuurlijk nog om experimenten voor de samenleving, het geeft daarom nog geen zicht op een landelijke uitrol waarbij we steeds meer open gaan. Daarnaast gaat het enkel om de culturele sector en vertier als voetbalwedstrijden. “Ik denk dat het vooral voor de gemoedstoestand van mensen en voor de ondernemers in de culturele sector vooral heel belangrijk is.”
Video niet beschikbaar
Wereldeconomie valt minder terug dan verwacht
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie dit jaar veel meer op zal leveren dan aanvankelijk werd verwacht. Dat komt volgens de hoofdeconoom vooral door de verwachting dat de schade die de coronacrisis heeft toegedaan snel ingelopen zal worden. “Het IMF verwacht daarom dat het een veel minder ernstige crisis is ten opzichte van de financiële crisis in 2008, je verliest namelijk veel minder welvaart.”
Phlippen kan begrijpen dat het IMF een dergelijk standpunt inneemt, maar volgens de hoofdeconoom van ABN Amro gaan daar wel grote verschillen onder schuil. “je doet de verschillen geen recht aan als je alles zo over één kam scheert. Je hebt namelijk verschillende uitersten. Zo heb je aan de ene kant de Verenigde Staten met een enorm groot steunpakket, dat ervoor zorgt dat de schade beperkt blijft. Europa zal dan echt achter lopen, omdat zij relatief gezien minder uitgeven om de terugval na de crisis op te vangen”, legt zij uit.
Amerika vaart op kracht, Europa op uithoudingsvermogen
Dat betekent overigens niet direct dat de Verenigde Staten een goed voorschot hebben genomen op sterke groei. “Je zou eigenlijk kunnen stellen dat Amerika vaart op kracht, eigenlijk op kortdurend suiker dat massaal in de economie wordt gestrooid. Terwijl Europa eigenlijk meer op uithoudingsvermogen stuurt. Wij hebben in deze crisis bijvoorbeeld maar 15% extra geld uitgegeven, terwijl de VS juist 32% extra uit hebben gegeven.”
Dat is dan ook wat direct belangrijk is volgens Phlippen. Als de verzorgingsstaat relatief gezien sterk is, kan je goedkoper door een crisis heen komen. “Dat is belangrijk omdat dit een pandemie is en we verschillende natuurrampen in het verschiet hebben liggen. Het lijkt een belangrijke ontwikkeling te worden om als samenleving weerbaar door dat soort crises heen te kunnen komen. Als je relatief goedkoop door zo’n crisis heen komt, creëer je weerbaarheid voor de toekomst.”
Koffiedik kijken wie het beter heeft gedaan
Het is echter nog niet te zeggen of Europa het beter heeft gedaan dan de Verenigde Staten. “We weten nog niet wat nu de beste aanpak is geweest. De vraag zal vooral zijn of we na de coronapandemie terugkeren naar onze oude economie, als dat zo is zal de huidige aanpak met behoud van werkgelegenheid het meest verstandig zijn”, legt Phlippen uit.
“Maar het zou ook kunnen dat er een structureel nieuwe economie ontstaat, dan kan je beargumenteren dat je het aanpassingsproces gewoon moet laten gebeuren. Dan kan je misschien beter zorgen voor inkomenssteun bij ouders in plaats van dat je de bedrijven steunt om de banen te behouden, die straks misschien geen plek hebben in de nieuwe economie”, sluit de econoom af.
OOG Sandra Phlippen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.