Economie
KRO-NCRV

Gaat 'Jan Modaal' er wel op vooruit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat 'Jan Modaal' er wel op vooruit?

Het pensioenakkoord is getekend en ook onder het klimaatakkoord staat een handtekening. Maar van de verkiezingsbelofte van Rutte III over economische voorspoed voor de ‘hardwerkende Nederlander’ merken we nog niet veel. Sterker nog, met de invoering van het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting, is het maar de vraag of Jan Modaal er op vooruitgaat. Dat zei Nic Vrieselaar, econoom bij Rabobank in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

''Het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting zou het allemaal simpeler en socialer moeten maken", vertelt Vrieselaar. "Maar als je onder de motorkap van dat stelsel kijkt, krijgen we er in inkomensafhankelijke aftrekposten en heffingskortingen heel veel veranderingen bij. Het belastingstelsel wordt daardoor veel ingewikkelder. Het is maar de vraag of je er echt op vooruitgaat als je een beetje werkt voor je geld."

Investeren

Volgens Vrieselaar is het nieuwe belastingstelsel een van de redenen waardoor het er voorlopig nog niet beter op gaat worden voor de middeninkomens in Nederland. Daarnaast valt het hem op dat we ondanks de lage rente, nog altijd bezig zijn de staatsschuld af te lossen.

"Je zou ook kunnen zeggen dat we weer gaan investeren in het land, in onderwijs bijvoorbeeld. Nu we er nog relatief warmpjes bij zitten, moeten we ook investeren met het geld. Zodat we er straks ook warmpjes bij zitten."

Hoge woonlasten

Vrieselaar noemt ook de huizenmarkt. De koopprijzen zijn erg gestegen. Mensen zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan hun woning, als ze al een koophuis weten te bemachtigen. "Grijp je mis, dan ben je overgelaten aan de vrije huursector. En daar ben je soms wel 40 à 50 procent van je netto inkomen kwijt aan woonlasten. En dat is echt een hele hoop geld."

Ondanks dat de huizenprijzen minder hard stijgen dan voorheen, komt er jaarlijks nog steeds 15 à 20 duizend euro bij vertelt Vrieselaar. "In harde euro’s is dat nog steeds een heel hoog bedrag." Toch is er volgens de econoom licht aan het einde van de tunnel. "Doordat de prijzen zo hard zijn gestegen maar de lonen in Nederland niet, kan het zijn dat de huizenprijzen straks gaan dalen."

Een eigen huis is onbereikbaar geworden voor de gewone man, zegt Vrieselaar. Het probleem is dat de mensen boven de 35 niet snappen hoe overspannen de markt is. Terwijl juist dat de grootste politieke groep is. "Ze vinden het erg, maar er wordt niets aan gedaan."

Huren

Ook huren is niet makkelijk. Terwijl scheefwoners uit de sociale huur gehaald zijn, is er niet genoeg gebouwd voor de middenklasse. Ze vallen tussen het wal en het schip. Terwijl woningkopers profijt hebben van de hypotheekrenteaftrek, kan de sociale huurder gebruik maken van een huursubsidie. Wat er overblijft in de vrije huursector loopt steeds hoger op.

Twee oorzaken

Daar zijn twee oorzaken voor. Ten eerste zijn er internationale investeerders die steeds meer de Nederlandse markt op gaan. Minister van Buitenlandse zaken Stef Blok heeft zelfs een website gemaakt om meer investeerders aan te trekken. De helft van de verkochte sociale woningen zijn nu in handen van de internationale bedrijven.

Ten tweede is de vraag erg groot. Huur tot 720 is gereguleerd door de overheid. Dat mag alleen omhoog gaan met een percentage dat matcht met de inflatie. Alles daarboven is net het wilde westen. Hierdoor gaan de prijzen buitenproportioneel omhoog.

Spraakmakers special: economie

Ster advertentie
Ster advertentie