Dit is hoe Lilianne Ploumen (PvdA) een eind wil maken aan de loonkloof
- Nieuws
- Dit is hoe Lilianne Ploumen (PvdA) een eind wil maken aan de loonkloof
Vrouwen in Nederland krijgen nog altijd structureel minder betaald dan mannen, zelfs als ze hetzelfde beroep uitoefenen. "Bovendien vragen vrouwen net zo goed en net zo vaak om een hoger salaris als mannen, maar krijgen het minder vaak", zegt Lilianne Ploumen in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Samen met collega's van GroenLinks, SP en 50Plus dient PvdA- Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen vandaag een wetsvoorstel over gelijke beloning van mannen en vrouwen in. Een vrouw loopt gemiddeld namelijk haar hele werkende leven 300.000 euro mis omdat ze minder verdient dan een man en daar moet verandering in komen.
Transparantie
Ploumen hoopt om met het wetsvoorstel voor meer transparantie op de werkvloer te zorgen. Een belangrijk punt in het voorstel is dat de verantwoordelijkheid bij de werkgever moet liggen en niet bij de werknemer: "Het is lastig om je collega's te vragen hoeveel zij verdienen. Dit is een onderwerp dat vaak onbesproken blijft", zegt Ploumen.
Ook wil zij met het wetsvoorstel sancties opleggen aan bedrijven als die geen actie ondernemen wanneer er een onverklaarbare loonkloof tussen man en vrouw is.
Nic Vrieselaar, econoom bij Rabobank, denkt dat transparantie een bijdrage levert aan het verkleinen van de loonkloof: "Er heerst een enorm taboe om te praten over je salaris. Maar als je het niet doet, kom je er ook niet achter dat je minder verdient. Als dit vanuit de werkgever komt, is de werknemer een stap dichterbij om hierover te praten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Loonkloof in stand houden
Een aspect wat de loonkloof in stand zou houden is dat vrouwen minder durven te onderhandelen dan mannen. Ploumen zegt dat dit niet het geval is: "Dit is vast vroeger zo geweest, maar uit onderzoek van het FNV blijkt dat dit niet zo is. Vrouwen onderhandelen net zoveel als mannen."
Wat wel een probleem is, is dat veel vrouwen parttime werken. "Hierdoor werken vrouwen vaker in lagere posities dan mannen. En groeien ze ook minder snel in een bedrijf", zegt Vrieselaar.
IJsland
In IJsland is eenzelfde soort wet ingevoerd als de initiatiefwet van Ploumen. Die werkt het tot nu toe goed. Zo wordt per bedrijf een anonieme lijst openbaar gemaakt, met salarissen, leeftijd en geslacht. Als die niet in orde is, dan kan er een boete worden uitgedeeld aan het bedrijf.
Precies zo willen de Nederlandse partijen het in Nederland ook zien, "we hebben de wet natuurlijk aangepast op de Nederlandse werkwijze, maar in principe werkt het hetzelfde. En kunnen wij dus een voorbeeld nemen aan IJsland", zegt het PvdA-Kamerlid.
Vrieselaar gelooft dat de nieuwe wet kan werken, maar ziet wel een obstakel waar Nederlanders niet van houden: "Het is van groot belang dat het niet te veel administratie gaat kosten." Behalve dat, denkt Vrieselaar niet dat bedrijven bang zijn voor de uitkomst: "Ik denk dat bedrijven hier graag aan mee werken, maar wel zullen schrikken. Veel bedrijven zullen niet weten dat zij ook bijdragen aan de loonkloof."