Economie
AVROTROS

Jortcast #206 met Heleen Mees: 'Virus kan net voldoende zijn om Trump uit het zadel te krijgen'

foto: Donald Trumpfoto: Donald Trump
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #206 met Heleen Mees: 'Virus kan net voldoende zijn om Trump uit het zadel te krijgen'

In aflevering #206 van de Jortcast deelt econoom dr. Heleen Mees haar visie op de mondiale economie en de invloed van het coronavirus daarop. Volgens haar kan de epidemie net voldoende zijn om Donald Trump van de troon te stoten.

{podcast audio="125265" caption="Jortcast #206 - China, Trump & Corona" }

Mees promoveerde in 2012 op een dissertatie over hoe de opkomst van China de financiële crisis heeft veroorzaakt en woont al jaren in New York. Dr Kelder vraagt haar ook naar haar visie op Donald Trump: wordt het coronavirus het einde van zijn ambtstermijn? "Dat zou een heel mooi effect zijn van het coronavirus, ik hoop het”, lacht Mees.

Recessie

"De Amerikaanse economie heeft niet veel nodig om in een recessie te raken”, zegt Mees. "Als het percentage werkloosheid, dat nu heel erg laag is, met 0,3 procentpunt oploopt, is de kans al 85 procent dat een economische recessie zich aandient. Hoewel onderzoek laat zien dat een epidemie als deze maar een kort effect heeft, zou het net voldoende zijn om Donald Trump uit het zadel te krijgen”, glundert de econoom.

Lage rente

Ook presenteert Mees een alternatieve theorie voor de lage rentestanden. Spoiler: het komt niet door onze centrale banken. "De rente was al laag voordat de crisis in Zuid-Europa uitbrak", zegt Mees.

Volgens haar werd de lage rente dan ook niet veroorzaakt door de centrale banken, maar ligt er iets anders aan ten grondslag."En wat is die andere oorzaak? Dat is de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie, in 2001", zegt Mees.

"Daardoor is er zoveel goedkope arbeid toegevoegd opeens 1,3 miljard Chinezen, en die globalisering heeft ervoor gezorgd dat de lonen hier in het Westen gestagneerd zijn", legt de econoom uit. "Er is een enorme verschuiving geweest van arbeid naar kapitaal."
Met andere woorden: het deel van de taart dat naar de aandeelhouders van bedrijven gaat is enorm gestegen, ten opzichte van het deel dat naar de werkenden gaat.

De taart herverdelen

"Onbegrijpelijk", vindt Mees, want de grote bedrijven weten niet eens waar ze met het geld naartoe moeten. "Apple heeft een spaarpot die zo groot is als een kwart van de Nederlandse economie. En wat doen ze daarmee? Niet investeren”, zegt Mees. Laat staan dat werknemers het succes terugzien in hun salaris.
"Aandeelhouders willen een zo groot mogelijk winstaandeel realiseren”, zegt Mees. "Daarom heb je ook een overheid nodig die interventies pleegt die de taart herverdelen."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie