Bestaanszekerheid? Groningen helpt mensen uit de bijstand met een baan
- Nieuws
- Bestaanszekerheid? Groningen helpt mensen uit de bijstand met een baan
De Groningse Daan Wiers werkte 25 jaar lang bij een boekwinkel, maar kwam zonder werk te zitten. Een uitkering volgde, tot de gemeente haar in dienst nam via een een basisbaan. "Er blijven heel veel taken liggen. In de buurthuizen, in de openbare ruimte, bij de sportclubs. Wij hebben van die taken banen gemaakt", vertelt wethouder Carine Bloemhoff.
In Groningen kun je een basisbaan krijgen als je weinig kans hebt op de arbeidsmarkt (19 december 2023) - Geld of je leven
Wiers (niet de vrouw op de foto, red.) werkt als 'wijkverbinder', vertelt ze in Geld of je leven. "Ik organiseer bewonersbijeenkomsten en ga de pleintjes op om mensen te leren kennen", vertelt ze. Deze baan bestond niet, totdat de gemeente hem bedacht. Het geeft een flinke impuls in haar bestaanszekerheid, vertelt ze. "Ik kan nu weer gewoon groente en fruit kopen in de supermarkt. Ik voel veel minder stress. Ik heb geen angst dat mijn huisdier ziek wordt en ik het niet kan betalen."
Ook voor haar gevoel voor eigenwaarde deed het wonderen. "Ik voel me professioneler. Ik voel me gelijkwaardig aan de professionals waar ik mee werk."
Het kost geen geld, het levert juist geld op
Wethouder Bloemhoff (PvdA) snapt dat andere gemeenten de basisbanen niet invoeren. Het kost namelijk geld: de bijstand kost zo’n 15.000 euro per persoon per jaar en bij een baan gaat het al snel over 32.000 euro per jaar. "Maar het levert ook heel veel baten op", vertelt ze. "De gezondheid van onze mensen gaat erop vooruit, dat hebben we laten toetsen. Als je naar de totale maatschappelijke kosten- en batenanalyse kijkt die we hebben gedaan, dan zijn de baten zelfs hoger dan de kosten."
Kort gezegd: het levert dus zelfs geld op. Dit zit ‘m in gezondere boodschappen die mensen kunnen kopen, maar ook in een actievere levensstijl.
Het probleem is alleen: daar profiteren gemeenten niet van, maar de landelijke overheid en de zorgverzekeraars. Bloemhoff hoopt dat de landelijke politiek dat inziet en in de participatiewet ruimte geeft om dit te regelen. "Alle partijen hebben in de campagne aangegeven voor bestaanszekerheid te zijn. Dat gaat om meer euro's in de portemonnee, maar tegelijk mensen perspectief en ontwikkelmogelijkheden geven. Ik zou zeggen: ga er nou gewoon in investeren", vindt ze.
Groningen helpt mensen aan het werk met een basisbaan
Video niet beschikbaar
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.