Economie
EO

'Nederlandse industrie kan op 80% van Russisch gas besparen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse industrie kan op 80% van Russisch gas besparen'

Het kabinet adviseert iedereen om de thermostaat een paar graden lager te zetten. Maar wat doen grote bedrijven aan het terugdringen van hun gasverbruik? "We kunnen als industrie op korte termijn heel veel gas besparen", vertelt VEMW-directeur Hans Grünfeld in Geld of je Leven.

Video niet beschikbaar

Eénderde van het gas in Nederland wordt verbruikt door de industrie. Van dat gedeelte kan 2 tot 2,25 miljard kubieke meter bespaard worden. "Dan hebben we het over 80% van het aandeel Russisch gas dat we in Nederland gebruiken", aldus Grünfeld.

De VEMW-directeur, die belangenbehartiger is van zakelijke energie- en watergebruikers, geeft aan dat zij hier minimaal twee tot drie jaar voor nodig hebben. "Bedrijven kunnen nieuwe technologieën toepassen die hen in staat stellen om tientallen procenten te besparen."

Daarnaast moeten volgens Grünfeld bedrijven ook sneller verduurzaamd worden. "Bijvoorbeeld door stoom niet in een gasboiler te produceren, maar in een elektrische boiler. Of door het installeren van warmtepompen. Als we deze twee dingen combineren, denken we dat wij 80% gas kunnen besparen."

'Overheid moet helpen'

Hans Grünfeld erkent dat dit heel snel is en vindt ook dat bedrijven snel informatie moeten krijgen en consultants ingehuurd moeten worden om die nieuwe technologieën toe te passen. "Wij vragen de overheid om ons daarbij te helpen, en de organisatie snel op te schalen. Dan kunnen we dit op korte termijn voor elkaar krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie