'Een drukke studie én tegelijk geld moeten verdienen eist zijn tol'
- Nieuws
- 'Een drukke studie én tegelijk geld moeten verdienen eist zijn tol'
"Als ik jongeren vraag ‘wat is je grootste zorg?’ Dan zeggen ze allemaal: de woningmarkt, of financiële problemen", zegt Kimberly Snijders van de Nationale Jeugdraad bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het aantal mensen dat zich grote zorgen maakt om hun financiële toekomst is voor het eerst in tien jaar gestegen. Vooral jongeren zijn somber over hun vooruitzichten. Het blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast zijn ook de voorspellingen over de economie omgeslagen: de kans op een recessie is toegenomen.
De stelling bij Stand.nl: ‘Ik maak me zorgen om mijn financiële toekomst.’
"Vooral als je zelfstandig moet rondkomen, hakken de zorgen er bij jongeren echt in", zegt Snijders. "De helft van de jongeren kan op dit moment niet of nauwelijks rondkomen. En er is een toename van 70 procent van jongeren met schulden." Snijders denkt dat belangrijke mijlpalen in het leven van jongeren hierdoor steeds lang worden uitgesteld. "Als je bijvoorbeeld als jongere de arbeidsmarkt opkomt, krijg je veel langer een flexibel contract, voordat er een vaste aanstelling komt." Ook benoemt Snijders het feit dat het kopen van een huis later gebeurt, omdat jongeren de kosten steeds minder vaak kunnen dragen.
Stress
"Je hebt al druk van je studie, die je graag wil halen. Dan is het echt vervelend om je extra zorgen te maken over of je wel rond kunt komen deze maand, of de maand daarna." Dat zegt Ninne Kolf, die haar studie combineert met een baan in de horeca. "Als je het heel druk hebt me je studie en je stage, en eigenlijk geen tijd hebt om te werken, dan geeft dat heel veel stress. Je wil eigenlijk wel werken, want je hebt geld nodig. En dat eist z’n tol op een gegeven moment." Ook benoemt Kolf hoe lastig het is als je een verkeerde studiekeuze maakt. "Het kost dan heel veel geld om met een andere studie te starten."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!