Podcast
AVROTROS

Een algoritmische kijk in de menselijke ziel in de nieuwe Jortcast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een algoritmische kijk in de menselijke ziel in de nieuwe Jortcast

Bart van der Sloot, senior onderzoeker bij Tilburg University en gespecialiseerd in privacy en big data, vindt dat we beter kunnen stoppen met AI en datagedreven systemen. Het is een waste of money. Dat vindt Jort Kelder nogal een stelling. "Bovendien blaas je zo ook je hele vak op." Jort en Bart filosoferen over de toekomst van kunstmatige intelligentie in een nieuwe Jortcast.

Luister het hele gesprek: #341 - Algoritme #2: Kunnen we het land besturen met AI? - De Jortcast

Volgens Bart zullen misstanden zoals de toeslagenaffaire zich in de toekomst vaker voordoen omdat algoritmes afgaan op groepskenmerken. "Je hebt altijd individuen die niet in een groep horen, maar daar wel onder worden geschaard." Ook kan een algoritme bijvoorbeeld bepaalde wijken met veel mensen met een migrantenachtergrond aanmerken als verdacht. Jort: "Maar is dat dan racistisch of gewoon kansberekening?"

Mandarijnengeur

Barts grootste zorg is dat AI heel goed kan inspelen op ons onderbewuste. "Google en Facebook huren nu met name veel psychologen in, want ze willen eigenlijk de menselijke ziel in kaart brengen. Dan kunnen ze jou sturen, nog voordat je weet wat je wil." Dat gebeurt nu al, bijvoorbeeld bij de uitgaansstraat Stratumseind in Eindhoven, waar werd geëxperimenteerd met mandarijnengeur om agressie tegen te gaan. Een slechte ontwikkeling volgens Bart. "Voor sommige mensen hoort een klein gevechtje bij een goede kroegavond."

Dr Love

En hoe zit het dan met de liefde, wil Jort weten. Bart, tevens filosoof: "Ik heb meer fiducie in oorlog, ik zie dat eerder gebeuren door AI dan liefde." Een droneleger gaat er zeker komen, maar tegen de liefde is geen algoritme opgewassen. "Dat zijn hele irrationele processen. Dat is net hoe iemand lacht of kijkt, net hoe die koffie zet."

Temidden van al deze scepsis vraagt dr Kelder nog even: "Gebruik jij je smartphone anders dan de rest van de wereld?" Antwoord: die heeft 'ie niet.

Jort: "Excuus? Hoe kon je hier komen? Hoe leef je überhaupt?!"

Luister ook naar deel 1 van dit tweeluik met Alexander Klöpping.

Ster advertentie
Ster advertentie