Bijna de helft kerkgaande D66-kiezers heeft spijt van stem
- Nieuws
- Bijna de helft kerkgaande D66-kiezers heeft spijt van stem
Bijna de helft van de kerkgaande christenen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op D66 hebben gestemd, heeft spijt van die keuze. Reden daarvoor is het uitsluiten van de ChristenUnie in de formatie. Zes op de tien D66 vindt het ‘niet goed’ dat hun partij de ChristenUnie uitsluit voor regeringsdeelname. Dat blijkt uit een peiling van DirectResearch in opdracht van Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad.
Video niet beschikbaar
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werd een representatieve groep van 1059 christenen benaderd, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan. Ruim de helft daarvan heeft nu opnieuw meegedaan aan een flitspeiling over de formatie-ontwikkelingen.
Kerkgaande D66’ers vormen een beperkt deel van het D66-electoraat. Vlak voor de verkiezingen zei 7 procent van de kerkgangers D66 te gaan stemmen, bleek uit een eerder onderzoek in opdracht van Dit is de Dag en het Nederland Dagblad. Niettemin is dat aantal goed voor naar schatting 2 van de 24 zetels die D66 heeft gehaald.
Ideale coalitie
Kerkgaande kiezers vinden de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het meest ideaal (36%) voor een nieuw kabinet. Van alle kerkgaande ChristenUnie kiezers vindt slechts 15 procent dat de partij niet opnieuw moet willen regeren. Een meerderheid is voor voortzetting van de huidige coalitie. Bij D66-stemmers die naar de kerk gaan wordt een vijfpartijencoalitie met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks (43%) het meest genoemd. Slechts één procent van de kerkgaande D66’ers wordt blij van een minderheidskabinet tussen D66 en VVD.
Breekpunt
Opvallend is dat een meerderheid van zowel kerkgangers die ChristenUnie als D66 stemden blij is met het lekken van de notitie die door VVD en D66 werd opgesteld. In de notitie werd een aantal medisch-ethische punten genoemd die gelden als mogelijke breekpunten in de onderhandelingen. Een meerderheid van de kerkgaande CDA-stemmers (62%) is daarentegen ontstemd dat er gelekt werd; het blokkeert volgens hen één van de mogelijke combinaties voor een nieuw kabinet. Kerkgaande ChristenUnie-stemmers noemen vooral het voorstel om christelijk en islamitisch onderwijs in te perken (63%) en het mogelijk maken van euthanasie bij voltooid leven (59%) als mogelijke breekpunten bij een formatie.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.