Asielzoekers met bekeringsverhaal mogen minder vaak blijven: 'Gevolgen kunnen groot zijn'
- Nieuws
- Asielzoekers met bekeringsverhaal mogen minder vaak blijven: 'Gevolgen kunnen groot zijn'
Asielzoekers die zeggen bekeerd te zijn tot het christendom of afvallig te zijn van de islam, krijgen sinds dit jaar minder vaak een verblijfsvergunning. Asieladvocaten maken zich zorgen: "Er moet nu meer bewijs geleverd worden, terwijl een bekering meestal niet te bewijzen is met documenten", zegt asieladvocaat Lineke Blijdorp in Dit is de Dag (EO).
Video niet beschikbaar
Sinds de afgelopen zomer worden zaken door de IND strenger beoordeeld. "Met name bekeerlingen worden daar hard door geraakt", legt Blijdorp uit. Dat komt onder meer omdat ze dingen moeten bewijzen die ze in het land van herkomst hebben meegemaakt, terwijl dat meestal niet te bewijzen is met documenten."
Met name asielzoekers uit Iran worden hierdoor geraakt. "Op het moment dat zij in een huiskerk hebben gezeten, is dat heel vluchtig allemaal. Dat zijn informele constructies waar je geen lidmaatschapskaart van hebt. Als iemand daar destijds is opgepakt, weet je dat er echt gevaar is. Nu doet de IND moeilijker en moet je bewijs hebben dat je gezocht wordt."
Geen hogere wiskunde
Ze maakt zich zorgen over de hoeveelheid kennis van het IND om verhalen van bekeerlingen te toetsen. "Er is veel gebrek aan inzicht en kennis hierover", stelt ze. "Als je het moeilijker gaat maken, en je weet dat het gaat om alles of niets, loop je serieus de kans dat mensen in Iran of Afghanistan opgehangen worden. Dat is wel iets anders dan iemand die even de gevangenis in moet. De gevolgen zijn heel groot."
Ze vindt het niet goed gesteld met de huidige kennis bij het IND over het toetsen van bekeringsverhalen. "Wat vooral een groot probleem is, is het enorme verloop binnen de organisatie. Er zitten vooral jonge mensen met weinig juridische bagage. Dat zijn veel uitzendkrachten die daar twee, drie, maximaal zes maanden zitten. Als je daar allemaal soorten dossiers moet behandelen, is het lastig om hier gespecialiseerd in te zijn. Terwijl het ook weer geen hogere wiskunde hoeft te zijn."
'Je kan niet in iemands hart kijken'
Een bekeringsverhaal toetsen is niet zo makkelijk, zegt Arjan Plaisier. Hij richtte een interkerkelijke commissie op die bekeringsverhalen toetst en daarbij verslag uitbrengt aan het IND. “Er zijn geen koude criteria voor, je kan niet in iemands hart kijken. Je moet afgaan op inzicht en een christelijk geloof."
De commissie voert geloofsgesprekken, waarbij ze de authenticiteit van het christelijk geloof proberen te achterhalen. “Daarbij letten we op een aantal dingen. Als je bijvoorbeeld steeds cliché-antwoorden krijgt, denk je: hier is op getraind."
Timing van bekering
Cees Rentier van Stichting Evangelie en Moslims vindt dat je de timing van een bekering zwaar moet meewegen. "Is iemand nu christen in ons land? Of is iemand christen geworden in het land van herkomst?" Het gaat om de reden waarom iemand gevlucht is, zegt hij: "Als organisatie zijn we terughoudender op dit punt als iemand zich pas na zijn vlucht laat dopen. Daarin ligt misbruik op de loer.”
Hij vindt dat de beoordeling of iemand christen is, niet bij de overheid maar bij kerken zou moeten liggen. "Als de kerk iemand opneemt als lid, is iemand christen. De overheid mag daar eigenlijk inhoudelijk niets over vinden. Misschien zouden we daar eens tot de Hoge Raad aan toe over moeten doorprocederen."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.