Het vocabulaire van minister Faber: 'Vol lexicale wapens en strooiwoorden'
- Nieuws
- Het vocabulaire van minister Faber: 'Vol lexicale wapens en strooiwoorden'
Marjolein Faber, de minister van Asiel en Migratie, laat geen gelegenheid voorbijgaan om te benadrukken dat onder haar bewind het strengste asielbeleid ooit zal worden ingevoerd. Hoe ze dat benadrukt? Dat ligt grotendeels in haar woordgebruik. Schrijver en taalwetenschapper René Appel analyseerde Fabers woordenschat bij De Taalstaat.
TS TNA
Een felle debater, die niet bang is om beeldspraak te gebruiken en op die manier haar punt te maken, zo omschrijft Appel minister Faber. In een fragment van begin vorig jaar bij WNL op Zondag maakte Faber een door Appel bestempelde retorische drieslag: "De boeren de nek omdraaien, de mensen de auto uit jagen en de bbq verbannen." Een demagogische truc, stelt Appel.
Demagogische truc
"Dat zijn drie zaken van geheel verschillende orde", zegt Appel. "Maar het gaat om het retorische effect, waaruit benadrukt wordt dat de mensen worden benadeeld." Faber vulde, in het fragment, nog aan met: "Boeren eruit, asielzoekers erin." Volgens Appel denkt niemand dat het zo zou moeten, maar daarmee maakt Faber wel haar punt.
'De mensen in het land'
In een fragment uit een Kamerdebat in april gebruikt Faber veel uitdrukkingen, zoals 'man en macht' en 'beste beentje voor'. Volgens Appel doet de minister dit vaak. "Faber is zo sterk gericht op het gebruik van uitdrukkingen dat ze af en toe ook iets vreemds gebruikt."
Daarnaast heeft Faber het vaak over 'de mensen in het land'. "Dat is natuurlijk niet één groep met éénzelfde mening", zegt Appel. "Dat behoort tot het lexicale wapen van personen die achter Faber staan en daarom benoemt ze het wél vaak op deze manier."
Gewoon, nogmaals, natuurlijk
Faber heeft meerdere woorden die zij frequent gebruikt. Hierdoor verliest het betekenis en wordt het meer een benadrukking dan een toevoeging, vertelt Appel. 'Natuurlijk' wordt als stopwoord gebruikt en wordt daardoor een 'strooiwoord'. "Een strooiwoord verliest zijn betekenis wanneer het alsmaar gestrooid wordt", zegt Appel.
De woorden 'nogmaals' en 'gewoon' hebben ook nog maar weinig betekenis, aangezien ze zó vaak gebruikt worden. "Faber gebruikt 'gewoon' om te benadrukken dat zaken 'gewoon zo zijn'. Dus dat ze er niets aan kan veranderen." Het woord 'nogmaals' gebruikt Faber, volgens Appel, om te benadrukken dat ze iets 'wederom moet benoemen', waardoor het lijkt alsof er eerder niet geluisterd is.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.