Binnenland
BNNVARA

Hoe het kan dat zoveel migranten omkomen binnen Europa

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het kan dat zoveel migranten omkomen binnen Europa

Een triest record: het was de dodelijkste week van dit jaar voor migranten die Het Kanaal moesten oversteken. Dit jaar alleen al verdronken meer dan 35 mensen. Journalist Romy van Baarsen volgt de migrantenstroom in Europa op de voet en legt allerlei misvattingen bloot. Ook vandaag in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De zeestraat tussen Engeland en Frankrijk staat erom bekend dat de stroming heel hard is, maar Van Baarsen benadrukt dat mensen geen keus hebben en wel moeten oversteken. Zo hebben landen weinig legale vluchtroutes, waardoor migranten gedwongen worden om met een mensensmokkelaar over zee te gaan. "Die smokkelaars geven vooral om geld en weinig om mensen, dus de omstandigheden waarin zij op bootjes worden gezet zijn vaak heel erg slecht."

Geen keus

Maar waarom zou je dan met slecht weer gaan varen? Van Baarsen legt uit dat havens steeds beter beveiligd worden, en smokkelaars zien geen tijd voor twijfel. "Hoe meer grenzen beveiligd worden, hoe slimmer smokkelaars hieromheen moeten werken."

Van Baarsen richt zich vooral op de migratiestroom op de Middellandse Zee, waar dit jaar al meer dan 1300 slachtoffers vielen. Maar dat komt niet alleen door slechte weersomstandigheden. Zo is er sprake van grof geweld tegen de vluchtelingen. Door de goede beveiliging van grenzen grenzen komen bootjes vaak aan op kleinere eilanden waar nog geen hulporganisaties en advocaten aanwezig zijn. "Daarom hebben gemaskerde mannen daar veel meer vrij spel om die mensen als ze zijn aangekomen te kidnappen, want dat is wat er gebeurt. Ik heb dat zelf veel gezien op de Griekse eilanden: hoe ze met honden op zoek gaan naar mensen als er bootjes zijn aangekomen."

Undercover

Maar wie zijn deze gemaskerde mannen? Volgens Van Baarsen dragen ze vaak uniformen zonder logo’s, maar blijken wel voor de overheid te werken. "Op alle eilanden zien we dat het geweld op dezelfde manier wordt uitgevoerd." De bruutheid vindt dus niet alleen plaats aan de kust, bij de zogenaamde pushbacks, maar ook op het land zelf. Dat gaat in tegen alle Europese afspraken over migratie en asiel.

Om erachter te komen wie deze mannen zijn en voor wie ze precies werken ging Romy underover. Op datingplatform Tinder vond ze een man gekleed in een soortgelijk uniform met masker. Hij vertelde haar hoe ze pushbacks uitvoeren: boten worden teruggesleept naar Turkije, er wordt zelfs met messen gegooid. "Maar het belangrijkste wat hij mij vertelde was dat ze op hun kop krijgen als een bootje aan hun zicht ontglipt. Het zijn de orders van de minister."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie