'Judas': weergave van een onderwereldfamilie?
- Nieuws
- 'Judas': weergave van een onderwereldfamilie?
Jeroen Vullings werkt voor Vrij Nederland, als redacteur en literair criticus. Eerder werkte Jeroen onder meer voor de Belgische krant De Standaard, de NPS en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Hij studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde de essaybundel ‘Meegelokt naar een drassig veldje. Literatuur in verandering’. Momenteel is Jeroen bezig met de biografie van H.J.A. Hofland. De volgende boeken heeft hij besproken.
Astrid Holleeder, ‘Judas. Een familiekroniek’, Lebowski, 571 p.
Het gebeurt niet vaak dat een boek vanuit het niets, meteen na verschijning, op de eerste plaats van de CPNB top 60 van best verkochte boeken belandt. En dat nu al voor de tweede week achtereen. Dat heet een nieuwsfeit. Komt dat door de beruchte auteursnaam die Astrid Holleeder deelt met haar criminele broer Willem? Of biedt de familiekroniek Judas, voor de liefhebbers van een serie als Penoza, een werkelijke weergave van hoe het er in een onderwereldfamilie aan toe gaat? En hoe moet deze turf van 500 pagina’s als boek gewogen worden?
Richard Holmes, ‘This Long Pursuit. Reflections of a Romantic Biographer’, William Collins, 360p.
Hij is de godfather van de moderne biografie, Richard Holmes: wetenschappelijk, maar met brille geschreven. In zijn nieuwe boek This Long Pursuit laat deze wereldberoemde ‘romantische biograaf’ zich eindelijk persoonlijker dan ooit kennen. Het blijkt niet alleen dat hij tijdens zijn onderzoek aan voor al standaardwerken een curieus notitiesysteem ontwikkeld heeft: ‘The Two Sided Notebook’ noemt hij dat. In zijn bijna tweehonderd notitieboekjes staan de objectieve, feitelijke opmerkingen over zijn onderwerp aan de rechterkant, terwijl zijn subjectieve, persoonlijke bevindingen aan de linkerkant staan. Zo kan hij beter antwoord geven op de vraag die hij zich altijd stelt: hoe was dit menselijke leven werkelijk en wat betekent het nu voor ons? This Long Pursuit is geheel gebaseerd op die persoonlijke linkerpagina’s, en leest als de autobiografie van de bescheiden biograaf, als zijn Europese antwoord op Brexit, en als een lofzang op zijn ideaal: de biografie als ‘culturele handdruk’.
Henk Hardeman/Henrieke Goorhuis, ‘Het lastpak’, Heer Bommel en Tom Poes – naar Marten Toonder, De Bezige Bij, 126 p.
Marten Toonder, het dubbeltalent achter de Bommel-tekststrip is al jaren niet meer onder ons. Hij overleed in 2005. En zijn reeks verhalen rond deze menselijke held in berengedaante kwamen al in 1986 tot een einde. Een groot gemis. Maar zijn creaties, Heer Bommel en Tom Poes beleven opeens een nieuw avontuur, dankzij kinderboekenschrijver Henk Hardeman en tekenaar Henrieke Goorhuis – als dat maar goed gaat, om het met Toonder te zeggen. Het lastpak heet hun verhaal, waarover hardcore Toonder-bewonderaar Vullings zich kritisch buigt.
Luister de Boekenrubriek terug