Cultuur & Media
NTR

Neomi Speelman: 'Ik ben niet zo’n hype girl'

foto: Liz van den Akker
  1. Nieuwschevron right
  2. Neomi Speelman: 'Ik ben niet zo’n hype girl'

Begin mei verscheen het debuutalbum Somebody’s Daughter van de Nederlandse singer-songwriter Neomi Speelman (artiestennaam: néomí). Tijdens de uitzending van Kunststof werd ze plotseling verrast door 3FM: néomí mag het internationale muziekfestival Sziget in Boedapest toevoegen aan haar zomerfestivaltour.

Néomí, zangeres - Kunststof

Sziget-festival

Radio-dj bij 3FM, Jaimy de Ruijter, onderbrak het gesprek met muzikant en zangeres néomí triomfantelijk. "Mag ik even met je babbelen néomí? Hoe ziet je festivalzomer er eigenlijk uit? Sta jij toevallig deze zomer ook op het Sziget-festival in Boedapest?" Een korte stilte van de 26-jarige zangeres. "Ga jij dat mij nu vertellen? Nee, doe normaal!"

"Ik freeze altijd een beetje bij dit soort nieuws", reageert néomí perplex, de poster van het grote internationale muziekfestival - met in totaal bijna een half miljoen bezoekers - in haar handen. "Ik kan het nog niet echt geloven. Ik was vorig jaar met mijn vrienden daar. Dat was een heel magisch iets. Toen dacht ik: hier wil ik nog wel een keer spelen."

Bon Iver

Begin juni staat ze ook al op Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Met haar eerlijke, kwetsbare folk-pop muziek vindt ze zichzelf geen 'hype girl': iemand die de festivalbezoeker laat joelen en feesten. "Het wordt een zoektocht hoe ik, met mijn muziek, mijzelf het beste kan laten zien op festivals. Ik wil dat heel graag ontdekken."

Op jonge leeftijd luisterde Neomi Speelman veel naar de Amerikaanse indiefolkband Bon Iver. De manier waarop die band in 2019 optrad op Best Kept Secret is Speelman enorm bijgebleven. "Dat optreden heeft zo’n indruk op mij gemaakt. Hij is een soort god voor mij. Op sommige korte momenten, net na een song van hem en zijn band, was het gewoon even muisstil op dat open veld. Dan hoorde je nog net niet het water van het meertje naast het grote podium magisch op de achtergrond kabbelen."

Bon Iver en Phoebe Bridgers zijn twee bekende folk artiesten waar néomí zelf regelmatig mee wordt vergeleken. Met rustige, dromerige en bovendien eerlijke liedjes is haar debuutalbum door muziekjournalisten tot nu toe lovend ontvangen. Akoestisch, zichzelf begeleidend op gitaar, speelde néomí ook twee nummers live tijdens Kunststof: your girl en i’m not afraid of dying.

néomí met your girl, live bij Kunststof

Video niet beschikbaar

Boosheid

"Your girl is een van de eerste nummers die ik schreef voor het album. Eén à twee jaar geleden ben ik begonnen met therapie. Daarin heb ik geleerd boosheid als emotie te ervaren. Geen leuke emotie, maar wel een hele belangrijke, omdat het je meer leert over wie je bent en wat je grenzen zijn. Dit nummer is daaruit voortgekomen. Het is een soort metafoor. Je mág boos zijn. Je mag je eigen 'your girl' zijn."

Néomí werkte voor Somebody’s Daughter, maar ook tijdens haar eerder uitgebrachte EP’s, samen met de Britse producent en singer-songwriter Will Knox. "De ochtend dat we dit nummer schreven, liep ik boos en verdrietig zijn studio in Haarlem binnen. Your girl ontstond eigenlijk heel vlug en natuurlijk. Wij voelden allebei dat dit nieuwe kant van mijzelf was. Ik had boosheid nooit eerder als mens geuit, ook niet in mijn muziek."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie