Cultuur & Media
NTR

'Gaan de arbeiders van nu zich ooit nog verzetten tegen hun omstandigheden?'

foto: Foto: Pinelopi Gerasimoufoto: Foto: Pinelopi Gerasimou
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gaan de arbeiders van nu zich ooit nog verzetten tegen hun omstandigheden?'

Als beeldend kunstenaar en heeft theatermaker Dries Verhoeven een voorliefde voor menselijk ongemak. Zijn nieuwste werk: Broeders verheft u ter vrijheid is een requiem voor de werkende mens. "Ik was geïnteresseerd in de toekomst van ons werkende lichaam. Want steeds meer werk wordt uitbesteed aan robots, arbeidsmigranten en kunstmatige intelligentie", vertelt hij in Kunststof.

Dries Verhoeven, beeldend kunstenaar en theatermaker - Kunststof

Het podium van de Stadsschouwburg in Utrecht doet vier dagen dienst als werkvloer, waar dagelijks acht uur lang een 'levende installatie' te zien is. Arbeiders uit Bulgarije die normaal in de kassen of in de grote distributiecentra in Europa werken zullen acht uur per dag zingen. Tegen een achtergrond van robotarmen en zelfrijdende pallettrucks zingen zij het lijflied van de arbeidersbeweging uit begin vorige eeuw.

Dries Verhoeven: "Ongemak dat ik in het dagelijks leven ervaar wil ik delen. Momenten waarop ik niet weet wat ik moet doen, of wat ik van iets moet vinden. Dat wil ik op een podium zetten of in een museum. Om ons gemeenschappelijk te laten twijfelen. De twijfel is me veel waard, net als het ongemak. Ergens wat van vinden betekent dat het moment van ongemak al voorbij bent en een duidelijke mening hebt. De onderwerpen waar ik een mening over heb daar maak ik juist geen kunst over."

Reservaat van kunstkenners

Op het Spring Performing Arts Festival in Utrecht is het werk tot en met 23 mei te zien. "Twaalf jaar geleden ben ik het theater ontvlucht omdat ik een hekel begon te krijgen aan die stoelen, dat lange zitten. Het is soms een reservaat van kunstkenners. Iedereen komt voorbereid binnen en laat zich nog amper verrassen. Ik vond het veel interessanter om mijn werk op straat te laten zien waar mensen er helemaal niet op zitten te wachten. Dan creëer je al dat ongemak."

Kunstinstallatie Broeders verheft u ter vrijheid

Broeders verheft u ter vrijheid

"Ik was geïnteresseerd in de toekomst van ons werkende lichaam. Want steeds meer werk wordt uitbesteed aan robots, arbeidsmigranten en kunstmatige intelligentie. Heel veel ondernemers hebben geconcludeerd dat wij uit West-Europa duur en onwillig zijn. Een werknemer uit Bulgarije werkt veel harder en kent de weg naar de FNV niet. Met die ontwikkelingen verdwijnt ook de arbeidersbeweging.

Ik vroeg me af: gaan de arbeiders van nu zich ooit nog verzetten tegen hun omstandigheden of leggen we ons neer bij deze toekomst?"

Ruzie met Ryanair

"Het idee voor deze installatie begon met een ruzie met een grondstewardess van Ryanair. Ik moest veel meer betalen dan 28 euro voor mijn ticket omdat ik de ingewikkelde formulieren niet goed had ingevuld. Ik werd woedend op haar en suggereerde dat ze maar ergens anders moest gaan werken; dat dit werk niet goed voor haar is.

Ze smeet uiteindelijk mijn dure leren tas op de band en toen ik hem bij aankomst terug had was het hengsel doorgesneden. Ik merkte ook hoe arrogant ik was dat ik zei dat zij maar ergens anders moest gaan werken. Ik ben gaan nadenken over de mensen die in een geautomatiseerde werkomgeving zitten en daar aan vast zitten."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie