Cultuur & Media
HUMAN

Wat blijft na de dood van schrijver Esmee Schenck de Jong?

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat blijft na de dood van schrijver Esmee Schenck de Jong?

Schrijver Esmee Schenck de Jong debuteerde in 2023 met het autobiografische 'Omdat mijn lichaam het wil', verhalen over lust en verbinding. Ze viel daarmee op door haar vrije seksuele moraal en nieuwsgierigheid naar de ander. Ze overleed in 2023 door zelfdoding. Maarten Dallinga volgt haar spoor terug en praat met vriendin en redacteur bij uitgeverij Prometheus Emma Mendez Correa, vriendin Anna van Delft, halfbroer James en een Amsterdams stel met wie Esmee een romantische driehoeksverhouding had. Wat blijft, na de dood van Esmee Schenck de Jong?

#32 - Esmee Schenck de Jong (22 februari 1992-27 maart 2023) - Wat blijft

Schrijver Esmee Schenck de Jong (31) had een bipolaire stoornis en schreef een boek over de lichtpuntjes in haar leven. Ze stierf na jarenlang te worstelen met een bipolaire stoornis. In haar boek Omdat mijn lichaam het wil schreef ze over haar liefdesleven, euforische pieken en diepe dalen. Hebban schreef: 'Een taboe- en genrevrije verhalenbundel om als een grote reep chocola in een enkele zitting te verslinden. Omdat mijn lichaam het wil is zowel een ode aan de vrije liefde en seksualiteit als een viering van het leven. Krachtig en fragiel, soms meer het een, soms het ander.' Schenck de Jong werkte in een kinderboekwinkel, was jurylid van de Zilveren Penselen en schreef ook voor de Volkskrant en online platform Vice, o.a. over haar bipolaire stoornis.

Esmee noemde haar debuut zelf 'een viering van het leven en de lust'. In het boek beschrijft ze haar nachtelijke escapades. Na geluksmomenten volgden sombere periodes. "Dan was er ineens een totale stilstand", aldus een vriendin van Esmee. Esmee kwam dan soms dagen haar kamer niet uit. Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis waardoor emoties heel intens en uitvergroot beleefd worden. Periodes waarin je je extreem gelukkig en spontaan voelt worden afgewisseld door diepe dalen en neutrale periodes.

Volgens goede vriendinnen vroeg Esmee niet snel om hulp wanneer ze in de put zat. "Als je als kind dingen heel lastig vindt, dan kan je jezelf gaan zien als iemand die lastig is voor andere mensen. Je leert jezelf aan om het zelf maar op te lossen, omdat het te veel zou zijn voor andere mensen."

"Wat ze achterlaat is dat ze heel veel mensen een moment van verwondering heeft gegeven. Wij zijn andere mensen geworden, na haar", aldus het stel waar ze een verhouding mee had.

Luister de aflevering van Wat blijft over het leven van Esmee Schenck de Jong via NPO Luister of je favoriete podcastapp.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan surfen naar www.113.nl of bellen naar 0800-0113.

Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? En welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Van voetballers, kunstenaars en politici tot lokale helden: Wat blijft belicht van bekende mensen een kant die je nog niet kent en diept verhalen op van nog onbekende en onderbelichte mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Luister naar Wat blijft: elke zondag om middernacht via NPO Radio 1 of in je podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie