Recept voor overheerlijke paprika-pompoensoep
- Nieuws
- Recept voor overheerlijke paprika-pompoensoep
In de Mangiare! Kookwedstrijd 2021 is Merel Koning verkozen tot de winnaar met haar paprika-pompoensoep met avocado en hüttenkase. Een jaar lang stuurden luisteraars recepten rond het thema First Plates: gerechten die ze maakten bij een eerste date met hun geliefde. Afgelopen vrijdag was de finale van de kookwedstrijd met in de jury: Mangiares eigen Francien Knorringa, voormalig nieuwslezer Noraly Beyer en kookboekenschrijver en culinaire alleskunner Yvette van Boven.
Mangiare! Finale kookwedstrijd First Plates - Mangiare!
Ingrediënten
- 4 rode paprika’s
- Een halve kleine pompoen
- 2 grote wortelen
- 1 grote aardappel
- 1 rijpe avocado
- 1 bakje hüttenkäse
- 1,5 blokje groentebouillon
- 2 sjalotten
- 100 g roomboter
- 1 eierlepel ume boshi-pasta
- 1 scheut ahornsiroop
- 1 plakje verse gember
- 1 laurierblad
- 1 dessertlepel gevijzelde komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- peper
Bereiding
Schil de pompoen, snijd hem doormidden en haal de zaden eruit. Kook de helft samen met de geschilde aardappel, de gember en laurier 10 minuten in de bouillon (± ½ liter).
Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd een klein stukje paprika af voor de garnering later.
Leg de paprika’s onder de gril tot de velletjes zwartgeblakerd zijn.
Leg ze daarna 10 minuten te rusten in een afgesloten kom.
Fruit intussen de gesneden sjalotten en de kruiden in de helft van de boter in een soeppan 15 minuten op een laag pitje. Tijdens dit proces haal je de velletjes van de paprika’s.
Dan voeg je alles bij elkaar in de soeppan, en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes trekken.
Vervolgens haal je de pan van het vuur en haal je eerst de aardappel en de laurier en gember eruit.
Daarna pureer je de soep, en maakt hem af met peper en eventueel nog wat zout.
Prak de aardappel goed fijn en roer hem daarna door de soep. (Dus niet meeblenden, anders wordt de soep lijmig.)
Als laatste roer je de rest van de boter erdoor.
Schep de soep in kommen
Garneer de soep met een lepel hüttenkäse, een lepel avocado en een paar snippertjes paprika.
Tip: servereer zeewiercrackers (te koop bij een goede viswinkel) bij de soep. En maak de soep een dag van tevoren. Hij is de volgende dag lekkerder.
foto: Mangiare
First Plates
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.