'Homomannen hebben gewoon seks en Aziatische homomannen ook'
- Nieuws
- 'Homomannen hebben gewoon seks en Aziatische homomannen ook'
Pete Wu wist al op jonge leeftijd dat er twee dingen in zijn leven onverenigbaar waren: hij is van Chinese afkomst en hij is homoseksueel. "Ik werd opgevoed met het idee dat ik met een Chinese vrouw zou trouwen en zonen zou krijgen." Maar hij ontdekte dat dit een beeld was, wat hij nooit zou waarmaken.
schrijver en journalist Pete Wu openhartig over het zijn van een homoseksuele Chinese Nederlander
Over zijn Aziatische, Nederlandse en homoseksuele (dubbel)leven schreef hij het boek De bananengeneratie. Voor het boek sprak hij met vele anderen 'bananen' - geel van buiten en wit van binnen – en in Nooit Meer Slapen sprak hij over zijn boek met Pieter van der Wielen.
Chinese afkomst en homoseksuele gevoelens
Zijn moeder begon op een gegeven moment met het sturen van foto’s van 'potentiële vrouwen' naar Pete Wu. Maar al van kleins af aan wist hij dat hij homoseksueel was. Toen hij uiteindelijk – via WhatsApp – uit de kast durfde te komen, was dat een grote klap voor zijn familie. "Mijn moeder gaf zichzelf de schuld, ze zag mijn seksuele geaardheid als een falen in haar moederschap."
Mijn vader vond mannen die elkaars hand vasthielden vies
Hij beschrijft in De bananengeneratie zijn seksuele escapades nauwkeurig. "Ik wil laten zien dat Aziatische mensen niet 'zielig' zijn. Ik wil stereotypes doorbreken en laten zien dat homomannen gewoon seks hebben, en Aziatische homomannen ook."
Hardnekkige stereotypering
Want zo stelt Pete Wu: "Aziatische mannen worden als niet-aantrekkelijk gepresenteerd in de westerse media.” Vaak worden ze afgebeeld als nerdy, seksloos en niet in staat om vrouwen te krijgen. "Of ze zijn kungfu-krijgers, de super alfamannen; ze worden nauwelijks in een romantische of erotische context afgebeeld."
Ook op datingapps merkte Pete Wu dat Aziatische mannen als minder aantrekkelijk worden gezien. "Op heel veel profielen stond letterlijk geschreven no asians. Dat is hele gekke feedback op je uiterlijk." De Oost-Aziatische man zit in de meesten mensen hun hoofd in een streng hokje. "Je ziet iemand en je bedenkt daar een hele lading aan eigenschappen bij. Maar je kunt me ook eerst leren kennen, zonder dat je op voorhand allemaal conclusies trekt."
Er zijn clichés over iedereen, over alle groepen, maar die over de Aziatische en Chinese zijn hardnekkig. Pete Wu: "Ik kreeg niet alleen zelf te maken met die vooroordelen, ik bevooroordeelde zelf andere Aziatische mensen óók. Zo ging ik bijvoorbeeld expres niet naast andere Chinese jongens zitten op school. Ik projecteerde 'hardwerkend', 'onderdanig' en 'materialistisch' ook op hen en daar wilde ik niet mee geassocieerd worden."
Pete Wu's 'De bananengeneratie'
Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast.