Cultuur & Media
NTR

Erland Galjaard over RTL, Twan Huys, Humberto en zijn mogelijke toekomst bij John de Mol

foto: ANP FOTOfoto: ANP FOTO
  1. Nieuwschevron right
  2. Erland Galjaard over RTL, Twan Huys, Humberto en zijn mogelijke toekomst bij John de Mol

Dit voorjaar maakte Erland Galjaard bekend dat hij na 21 jaar werken voor RTL Nederland stopte als directeur van de zender. Na een veelbewogen jaar waarin Humberto Tan onder vuur lag, de kijkcijfers voor RTL daalden en bekend werd gemaakt dat NPO-anchorman Twan Huys Tan in september zal gaan opvolgen als talkshow-host. Coen Verbraak kijkt met hem terug in Radio Kunststof.

Video niet beschikbaar

Na 21 jaar wakker worden zonder als eerste de kijkcijfers te checken, is er voor Erland Galjaard nu tijd voor andere projecten zoals zijn samenwerking met DJ Ronald Molendijk in Soulvation waarmee hij komende zomer te zien is op de grote dancefestivals. Ook werkt hij aan een gezondheidsplatform. Voor RTL wilde hij dit ook uitbouwen tot een groot project maar de directie van de RTL Group wilde daar niet in mee.

Galjaard: "We hebben vele mooie programma's neergezet, talenten binnengehaald en aan hun ontwikkeling gewerkt. Het geld komt binnen, alles is een succes en toch wilde RTL-Group niet investeren in alle nieuwe initiatieven. Voor Videoland wilden we meerdere films en series gaan maken. Goede mensen als Halina Reijn, Carice van Houten en filmregisseur Joram Lursen zouden daar aan meewerken, iedereen was mee. Maar het geld kwam er niet. Alleen de serie De Zwarte Tulp is gerealiseerd. RTL Group wilde er niet in investeren. In Duitsland en Frankrijk liep Netflix nog niet en zag men daar de noodzaak niet."

Quote

Ik was ook weinig op kantoor te vinden omdat ik veel vaker op de studiovloer aan het werk was of in de montagekamer

Erland Galjaard

Coen Verbraak: "Was dat een reden om weg te gaan bij RTL?" Galjaard: "Het was een combinatie van die dingen. Dat initiatieven geen vervolg kregen heeft te maken met hoe je georganiseerd bent. Ik heb wel eens geroepen dat het bij RTL begint te lijken op de ABN Amro. Ik zie jongens in pakken lopen waarbij ik dacht: waar zijn de makers gebleven? Ik vond dat storend. Er is ook gesuggereerd dat ik er lang ben blijven zitten. Binnen RTL werd ook gezegd: is-ie nou bezig met muziek of met RTL? Waar liggen zijn prioriteiten? Maar ik was ook weinig op kantoor te vinden, omdat ik veel vaker op de studiovloer aan het werk was of in de montagekamer. Door een onafhankelijk onderzoeksbureau is geadviseerd aan mijn directie om mij nog zeker 4 jaar vast te houden voor het bedrijf. En toen zei ik: dat gaan we niet doen. Ik ga het niet meer doen."

Iets anders waar Galjaard mee te maken kreeg, waren de tegenvallende kijkcijfers voor het aanvankelijk zeer succesvolle RTL Late Night. Galjaard: "De kracht van RTL Late Night was het onderscheid ten opzichte van de andere talkshows. Bij ons was er langer dan 1 minuut aandacht voor muziek bijvoorbeeld. Ed Sheeran, Coldplay, Pharell Williams: ze kwamen allemaal. De manier waarop Humberto mensen tegemoet trad was warm en niet cynisch, veel gesprekken staan me nog enorm bij. Met de overlevers van Bataclan en met The Lau, waar ik diep van onder de indruk was".

Video niet beschikbaar

"In voorjaar 2017 voelde ik een verandering die we nog niet zagen in teruglopende cijfers. De show was niet urgent, niet actueel genoeg, te gemakkelijk. Door allerlei media werd gezegd dat wij teveel aan zelfpromotie deden, te veel RTL-sterren bij Humberto aan tafel. Ook in mijn omgeving werd dat gedacht. Ik ben het laten onderzoeken en het was klinkklare onzin. Er was iets anders aan de hand. De gesprekken waren niet interessant genoeg, en dat lag aan Humberto. We hadden meer pauzes moeten inpassen. Er ontbrak behoefte om te vernieuwen. Luuk Ikink weghalen is voor Late Night misschien ook niet goed geweest. Tegelijk ging Jinek meer aan amusement doen in haar show. En daar hebben we last van gehad.
Eind november ben ik gaan nadenken over een opvolger voor Humberto Tan, want ik was niet overtuigd dat er echt iets zou verbeteren aan de show. Humberto wist niet dat ik aan het uitkijken was naar een vervanger. Dat is ingewikkeld ja. Maar het zou onprofessioneel van mij zijn als ik me niet oriënteer in zo'n situatie. Ik volgde Twan Huys al wat langer en ik bewonder hem hoe hij scherpte verbindt met charme. Ik dacht al snel dat hij de goede man voor ons zou zijn".

Quote

Humberto wist niet dat ik aan het uitkijken was naar een vervanger. Dat is ingewikkeld ja.

Erland Galjaard

Coen Verbraak: "Hij is een prima journalist - geen twijfel - maar hij is niet moeders straalkachel. Niet iemand die een heel gezellig gevoel oproept. Ik heb dat in ieder geval nog nooit gezien". Galjaard: "Dat ben ik niet met je eens, zou je toch eens naar College Tour moeten kijken. Je zei het net over Humberto dat hij te bewonderend zou zijn, maar ik vind bewonderen mooi. Ik heb het ook wel eens tegen Mathijs van Nieuwkerk gezegd. Bewonder, blijf bewonderen en bewonder nog meer." Verbraak: "Hoe heb je Humberto verteld dat hij niet door kon gaan? Galjaard: "Dat was een gesprek waar ik tegenop zag, want hij heeft veel voor RTL betekend. Humberto begreep het maar voelde het anders dan ik. Hij stond in het oog van de storm. Er stond te veel wind en ik vond dat hij het dek af moest. Dat ik een afspraak had gemaakt met Twan Huys dat begreep hij. Het bedrijf moet doorgaan."

Verbraak: "Er is nog niemand gevonden die jou gaat opvolgen?" Galjaard: "Misschien dat ze niet meer durven?" Verbraak: "Was Frans Klein, nu directeur van NPO en zendermanager van NPO1, de gedroomde man geweest?" Galjaard: "Weet ik niet, hij heeft een heel goed NPO 1 neergezet. Maar ik weet vanuit de krant dat hij zich in een ver stadium heeft terug getrokken. De andere kandidaat was Carlo van Lienden, de man die RTL Late Night heeft opgezet, ook een heel goede man".

En jij gaat bij Talpa aan de slag? Galjaard: "Op het moment dat ik weg ging werd dat al gesuggereerd. Ik ben daar niet vies van en ik ga zeker met John de Mol praten. Maar ik ben nu met andere dingen bezig en heb een concurrentiebeding tot eind januari."

Ster advertentie
Ster advertentie