Freek de Jonge: 'Mijn vader was mijn held'
- Nieuws
- Freek de Jonge: 'Mijn vader was mijn held'
[VPRO - AVROTROS] Hij is cabaretier, theatermaker, activist, romanschrijver en onvermoeibaar: Freek de Jonge. Zijn nieuwste boek Reikhalzend verlangen ligt deze week in de winkel en laat een jonge en gevoelige Freek zien. Als zoon van de dominee leefde hij in een wereld vol tegenstellingen tussen zijn soms hulpeloze moeder en vaak afwezige vader: “Mijn vader was mijn held. Het was een op zichzelf gerichte man, maar ook mijn inspirator.” In Nooit meer Slapen blikt Freek terug op zijn jeugd.
Domineesgezin
Freek de Jonge bracht vele succesvolle programma’s op het toneel, waaronder meerdere oudejaarsconferences. Naast zijn werk als cabaretier schreef hij romans als Opa’s Wijsvinger en het autobiografische Zaansch Veem. Dit laatste werk beleeft nu een vijftiende, verder uitgebreide en met foto’s geïllustreerde druk, getiteld Reikhalzend verlangen. In de nieuwe verhalen klinkt niet alleen de stem van de cabaretier, maar wordt ook de invloed van de grotere wereld op het kleine burgermansbestaan van het domineesgezin in Zaandam geschetst.
Een jonge Freek de Jonge (Freek de Jonge)
Verlies van een kind
Tijdens het openhartige gesprek in Nooit Meer Slapen vertelt De Jonge onder andere over het kind dat hij en zijn vrouw Hella verloren. Hij is daarbij eerlijk over de rol die hij destijds in die moeilijke periode speelde: “Hella voelde het diepe verdriet. Zij was negen maanden zwanger geweest en had ons kind drie maanden gevoed. Ik was al die tijd bezig met geweest met optredens. Ik stond de avond na het verlies ook weer op het podium. Dat was achteraf gezien echt te vroeg. Ik heb er wel spijt van, maar voel me er niet schuldig over.”
Ik heb er wel spijt van, maar voel me er niet schuldig over
Breuk met zijn verleden
“Toen ik in 1958 Toon Hermans op televisie zag in zijn eerste one man show, wist ik definitief wat mijn roeping was. Ik wilde in mijn eentje op het toneel staan.” Die keuze betekende voor de domineeszoon de breuk met zijn verleden; hij viel van zijn geloof. In plaats van de kerk koos hij voor het podium. Na decennia van successen op toneel - als muzikant en conferencier - keert De Jonge nu terug naar zijn geboortegrond in Zaandam. Daar speelt hij exclusief in het Zaans theater zijn nieuwe voorstelling: Reikhalzend verlangen: Zaansch Veem 2.0. Hij brengt daarin een combinatie van cabaret, Zaanse verhalen en muziek, samen met een 11-mans-orkest.
Beluister het hele interview met Freek de Jonge in Nooit Meer Slapen: