Waarom het jammer is dat we geen 'zwiebertieten' en verschillende piemels zien
- Nieuws
- Waarom het jammer is dat we geen 'zwiebertieten' en verschillende piemels zien
Vroeger lag het strand bezaaid met topless vrouwen en ook kinderen liepen vroeger veel vaker naakt rond. Dat lijkt nu niet meer te kunnen. In Spraakmakers vroegen we ons af: worden we met z’n allen steeds preutser?
Volgens Patricia van Amersfoort worden we inderdaad steeds preutser. Ze ziet het bij haar zonen van 17 en 21. Zij douchen tegenwoordig met hun onderbroek aan op de sportvereniging, terwijl zij en haar man dat vroeger gewoon naakt deden.
Referentiekader jongeren
"Ik vind het jammer dat ze daardoor eigenlijk geen gezond referentiekader meer hebben van wat een naakt lichaam is." Van Amersfoort kan zich voorstellen dat het voor jongens en meiden goed is om echte naakte lichamen te zien. "Geen twee borsten zijn gelijk, maar zwieberen en zijn niet altijd de prompte meloenen-borsten die je bij vrouwen in pornofilms ziet."
Sociaal wetenschapper Linda Duits ziet dat we inderdaad wat preutser zijn dan in de jaren '90. "We wordt minder topless gezond en er is minder seks op televisie."
Golfbeweging
Volgens haar is dit een golfbeweging. "Wat je eigenlijk ziet is dat je soms in een tijd leeft waarin stemmen in de media zeggen 'mag het een onsje minder'. Na een tijdje gaat het de andere kant op en vragen mensen zich af of het niet wat meer kan."
Historisch gezien hebben we volgens haar de seksuele revolutie gehad in de jaren '60 en '70, toen kwam de aidsepidemie en nam de preutsheid weer een beetje toe. In de jaren negentig zag je het weer wat losser worden.
Duits denkt niet dat seksualiteit in de publieke ruimte toeneemt, maar onze tolerantie ervan neemt wel af. "Het gaat soms weer de ene kant op, dan weer de andere kant."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.