De ziekte van Parkinson draag je niet alleen, laat filmmaker Kees Rijninks zien
- Nieuws
- De ziekte van Parkinson draag je niet alleen, laat filmmaker Kees Rijninks zien
Filmproducent Kees Rijninks kreeg een paar jaar geleden van de dokter te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Samen met zijn vrouw, filmmaakster Carmen, maakte hij een documentaire over hoe het is om met ‘meneer Parkinson’ geconfronteerd te worden. Niet alleen als patiënt, maar ook als partner, want die ziekte draag je niet alleen. In Samen brengen ze de ziekte en lotgenoten in beeld.
Video niet beschikbaar
"Toen ik de diagnose kreeg, verwachtte iedereen dat we er een film over gingen maken, maar dat wilden wij niet op dat moment. We wilden eerst zelf door die hele ervaring heengaan. Pas na twee jaar kwam het idee er voor de film. Vooral om te zien en laten zien hoe anderen het doen en meemaken", vertelt Rijninks in NOS Met het Oog op Morgen.
60 symptomen
Er wordt namelijk wel eens gezegd dat er 55.000 patiënten met Parkinson zijn in Nederland en dat het 55.000 andere ziektes zijn. Iedereen heeft andere symptomen en wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Er zijn zo’n 60 symptomen die je kan krijgen en je hebt er niet alleen een aantal van, maar ze kunnen ook ineens veranderen.
"Het is heel ongewis, er is geen pad uit te stippelen waarop je ziekte zal gaan lopen. Je moet je steeds aanpassen en dat betekent dus ook dat je er constant mee wordt geconfronteerd."
Lotgenoten
De documentaire gaat niet alleen over Kees en Carmen. Ze volgen ook andere koppels, want hoe je met de ziekte omgaat, is volgens Kees erg persoonlijk.
"We hebben gemerkt dat iedereen een eigen reden vindt om door te gaan, een eigen veerkracht. Neem Edith, een dame die we volgen, ze is invalide en ondanks dat kan ze nog lichtpuntjes zien en geeft ze het leven nog steeds een 8. Dat is echt fantastisch."
Toekomst
Wat opvalt in de documentaire is dat iedereen zich zorgen maakt over de toekomst, want die blijft onduidelijk, ook voor Kees en Carmen.
"Ik kan me heel slecht voorbereiden op die volledige invaliditeit. De gedachte dat het gaat gebeuren, probeer ik zo ver mogelijk van me af te zetten op dit moment. Om te kunnen functioneren. Want het is een heel verraderlijke ziekte en uiteindelijk kan je niks meer. Je kan niet meer zelf eten, niet meer zelf drinken, niet meer zelf naar het toilet. Je moet volledig geholpen worden."
Bekijk de documentaire Samen vanavond om 22.45 uur op NPO2 en daarna op NPO Start.
Download de NPO Radio 1 app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.