Examenstress? Vier tips om je concentratiespier te trainen
- Nieuws
- Examenstress? Vier tips om je concentratiespier te trainen
De eindexamens staan op het punt van beginnen. Concentratie is geboden, maar hoe doe je dat met al die aandachtvragende apps, telefoons en andere technologie in je directe omgeving? Prof. Dr. Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht, geeft tips.
Video niet beschikbaar
En dat je het alvast weet: "Ik kan me niet concentreren", bijvoorbeeld op een halfuur Duits, is geen excuus. Van der Stigchel: "Ik zeg dan, dat kan je wél! Stel ik geef die scholier 5000 euro op het moment dat hij dat halfuur op volle focus Duitse woordjes leert. Natuurlijk gaat die concentratie lukken." Motivatie is de sleutel, aldus van der Stigchel.
Naast jezelf proberen te motiveren, geeft Van der Stigchel de volgende tips:
Tip 1: een keiharde schermtijd afspreken. Wordt deze je niet opgelegd, leg hem dan aan jezelf op. Daar zijn apps voor.
Tip 2: als je aan het leren bent, zorg dat je telefoon en sociale media niet in de buurt zijn
Tip 3: zorg voor periodes op een dag dat je brein tot rust kan komen. Je concentratie is als een spier die niet voortdurend op spanning kan zijn. Neem de tijd om op te laden, en doe dan iets wat je écht leuk vindt: een wandeling, een vriend(in) bellen, een beetje gitaar spelen.
Tip 4: zorg op de dag van het examen dat je hoofd een beetje leeg is, en dat je opgeladen bent. Dat proces heet cognitieve offloading.
Professor dr. Stefan van der Stigchel is hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab, en auteur van de boeken: Zo werkt aandacht, Concentratie en het in maart uitgekomen: Beter leren kijken.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.