Tentoonstelling 'Geraakt': kunst door en voor blinden
- Nieuws
- Tentoonstelling 'Geraakt': kunst door en voor blinden
Je zou de Mona Lisa weleens over haar wang willen aaien. Of met je vingers de verf van De Nachtwacht willen voelen. Of de hand van De David van Michelangelo willen vasthouden. Maar dat kan natuurlijk niet. We kunnen de meesterwerken slechts bekijken en kijken doe je met je ogen.
Maar wat als dat niet eens kan? Hoe ervaren blinden of slechtzienden de kunst? Simpel: met de andere zintuigen. Volgens George Kabel, een van de deelnemende kunstenaars van de nieuwe tentoonstelling Geraakt in het Van Abbemuseum in Eindhoven, geeft ‘kunst op de tast’ een nieuwe beleving aan beeldende kunst. Kabel en 27 andere blinde en slechtziende kunstenaars exposeren werk dat geïnspireerd is op de vaste collectie van het museum.
Beter dan zien
De tentoonstelling is onderdeel van het Special Guests programma, een initiatief van het museum om de kunstwerken met alle zintuigen te ervaren. Het programma is mede tot stand gekomen met Stichting Kubes: een vrijwilligersorganisatie dat zich inzet voor meer deelname van blinden en slechtzienden in de kunst en cultuur.
Kabel, behalve kunstenaar ook ambassadeur van Special Guests, gelooft dat het voelen van kunst meer kan toevoegen dan het alleen te bekijken: “Het beleven van kunst op de tast opent een heel ander perspectief. Kunst gemaakt op de tast nodigt de toeschouwer uit zich bezig te houden met een andere wijze van zien en een andere visie op het bestaan.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Marleen Hartjes, curator van de tentoonstelling, was vanmiddag te horen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Zij gelooft dat de tentoonstelling ook iets toevoegt voor mensen die kunst wél goed kunnen zien. “Wij lopen heel snel voorbij aan een kunstwerk. Blinden die kunstwerken op de tast of met andere zintuigen ervaren komen veel dichter bij het werk. Ik denk dat deze tentoonstelling ook gewone bezoekers kan inspireren om op een andere manier de kunst te ervaren.”
Kunst ruiken
Behalve dat de kunstwerken gevoeld kunnen worden krijgen de bezoekers een rondleiding waarin ze door een museummedewerker wordt beschreven hoe het kunstwerk eruitziet. Werken op papier zijn, als het ware in Braille, nagemaakt zodat bezoekers er met de vingers overheen kunnen strijken en er wordt ook gebruik gemaakt van audio. Sommige werken kunnen zelfs geroken en geproefd worden.
De kunstenaars die exposeren in Geraakt willen een tegengeluid geven op het idee dat de visuele aspect essentieel is bij maken en ervaren van kunst. Kijken doe je met je ogen maar zien doe je met de rest. Misschien kunnen mensen die wel zijn gezegend met zicht in het Van Abbemuseum toch leren om op een andere manier naar kunst te kijken. Bijvoorbeeld door juist minder te kijken.
De tentoonstelling Geraakt is gisteren geopend en loopt tot 4 december