Rapteksten worden uit de context getrokken in de rechtbank
- Nieuws
- Rapteksten worden uit de context getrokken in de rechtbank
De Nederlands-Turkse rapper Murda staat vandaag in Turkije voor de rechter. Er is een rechtszaak aangespannen naar aanleiding van zijn songteksten. Hiphop linguïst Steven Gilbers vertelt bij Vroeg! meer over wat dit betekent voor de artistieke vrijheid.
Video niet beschikbaar
Murda is veel actief geweest in de Neder-hop scene en heeft in de afgelopen jaren ook geprobeerd bekend te worden in de Turkse hiphop scene. “Die stap is heel lucratief geweest voor hem”, zegt Gilbers. Murda is namelijk een grote bekendheid geworden in Turkije. Maar nu moet hij voor de rechter verschijnen, omdat zijn lyrics het gebruik van cannabis promoten.
Rappen over cannabis is niks nieuws. Gilbers vertelt dat in Amerika, waar hiphop ontstond, hiphop in de beginperiode vrij anti-drugs was. In de begin jaren 90 veranderde deze mentaliteit en werd cannabis juist een mainstream onderwerp in hiphop.
“Alles wat ik heb meegekregen van rechtszaken rondom rap teksten; die zijn enorm awkward.” Lyrics worden uit de context getrokken en houterig voorgelezen door iemand die geen idee heeft wat de hiphop context betekent, stelt Gilbers. “Het feit dat er een rechtszaak is getuigt van weinig begrip van hiphop, hoe rapteksten in elkaar zitten en wat de genreconventies zijn.”
Gevaarlijk om lyrics letterlijk te interpreteren
Gilbers is ooit door de rechtbank in Nederland benaderd om te helpen als adviseur. “Ik heb proberen uitleggen dat het ontzettend gevaarlijk is als je lyrics als letterlijk gaat interpreteren”, vertelt Gilbers. Hiphop zit namelijk vol met genreconventies, legt hij verder uit. Zo kan het zijn dat als iemand rapt over iemand vermoorden, iemand ‘murderen’, dat die een bekentenis doet. Maar in hiphop betekent ‘murderen’ dat je een goed nummer aan het opnemen bent. “Het is simpelweg slang (straattaal) in de hiphopcultuur en iedereen die dat luistert binnen de hiphop context zal dat begrijpen.”
In andere genres lijkt het geen probleem te zijn als er over zaken zoals drugs en moord gezongen wordt, maar het hiphop genre blijft onder vuur liggen. Het lijkt alsof er met verschillende maten gemeten wordt. “Het is een enorme misvatting om te denken dat alles wat rappers schrijven waargebeurd is. Het zijn storytellers.”
Luister het hele gesprek terug in de podcast.
19-4 Mogen rapteksten als bewijsmateriaal gebruikt worden? - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.