Journalist Maarten Keulemans: hoe schat hij de nabije toekomst in met corona?
- Nieuws
- Journalist Maarten Keulemans: hoe schat hij de nabije toekomst in met corona?
Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans is door vakblad Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar 2021. Hij dankt de prijs aan zijn 'onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie'. Hij hield de afgelopen twee jaar stand in een roerige discussie, "door altijd antwoord te geven als iemand een serieuze vraag stelt", vertelt Keulemans in Kunststof.
Video niet beschikbaar
Corona-expert
Die verslagen leverden Maarten Keulemans op Twitter een lange stoet volgers op en brachten hem in juni vorig jaar op het podium van Café Weltschmerz. In gesprek met theatermaker Ab Gietelink bleek Keulemans zo goed geïnformeerd dat Weltschmerz de video besloot te weren van de eigen website.
Tegenover Jellie Brouwer toont Keulemans zich bescheiden. Hij had ook niet kunnen voorzien dat een pandemie hem zo in de schijnwerpers zou zetten, dat hij een bekende Nederlander zou worden en zelfs zou worden uitgenodigd in De Avondshow van Arjen Lubach.
Wantrouwen tegenover gezag
Hoe hield hij de afgelopen twee jaar stand in een discussie die soms wordt gedomineerd door dreigers en schreeuwers? "Door altijd antwoord te geven als iemand een serieuze vraag stelt", legt Keulemans uit. "Meestal zijn het mensen die zich terecht zorgen maken over dingen die ik zelf ook lastig of akelig vind."
Dat hij daarin altijd zijn kalmte bewaart, is begrijpelijk als je hoort dat hij zelf ook het nodige wantrouwen heeft gekoesterd tegenover het gezag. "Toen ik zelf een jaar of negentien a twintig was, was ik zélf een soort wappie. Ik vertrouwde niets van wat de regering ons vertelde. Maar doordat ik de wetenschap volg, kan ik er ook iets tegenin brengen."
Kennis over kernwapens hoognodig
Inmiddels heeft de oorlog in Oekraïne corona van de voorpagina’s verdreven. Bij de krant hebben ze het er nu over dat de kennis over kernwapens hoognodig mag worden bijgespijkerd. Kennis die er nog wel was tijdens de Koude Oorlog. "Veel mensen zijn bijvoorbeeld vergeten dat op een atoomoorlog een wereldwijde nucleaire winter volgt, die decennia lang kan duren."
Corona: het ergste gehad?
Je vraagt je af of het toeval is dat Keulemans in zijn vrije tijd ooit een website bouwde over het einde der tijden. "Ik wilde alleen maar leren hoe dat moest, een website maken. Maar een pandemie is inderdaad een van de scenario’s die daarbij aan bod kwamen."
Hoe schat hij de nabije toekomst nu in met corona? "Er zijn twee mogelijkheden: de ene is dat er nieuwe, grillige varianten van het virus komen en dat we de volgende winter en de winters daarna opnieuw problemen krijgen. Het andere scenario is dat we er nu wel zo’n beetje vanaf zijn en het ergste hebben gehad. Ik hoop op het laatste. Maar dat is misschien wishful thinking."