Cultuur & Media
EO

Voorzitter College van Omroepen: trek snel conclusies over Ongehoord Nederland

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter College van Omroepen: trek snel conclusies over Ongehoord Nederland

"Dit werkt ontwrichtend voor de samenwerking en kan niet onder de vlag van de NPO", zegt Arjan Lock bij Dit is de Dag over racistische uitlatingen in de uitzendingen van omroep Ongehoord Nederland (ON). "Er zijn duidelijke grenzen, en als je die over gaat hoor je niet in het publieke bestel thuis." Lock roept als voorzitter van het College van Omroepen de instanties op om sneller met onderzoeken te komen om 'te kijken wat er mogelijk is.'

Tijdens een uitzending van ON vorige week gebruikte de presentator het beladen n-woord en werden er, zonder enige context, een reeks fragmenten getoond van witte mensen die geslagen werden. 'Een minder belichte kant van racisme', volgens het programma.

Na een onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat er in de getoonde video's geen bewijs is voor racistische motieven. Ook afgelopen donderdag verdedigde omroepbaas Arnold Karskens opnieuw de uitzending en het gebruik van het n-woord en de term 'omvolking.'

De NPO laat in een reactie aan Dit is de Dag weten dat voor de NPO 'een grens' is bereikt. En: "Wij zijn zelf ook aan het kijken wat we kunnen doen." Lock noemt dat 'heel verstandig.'

Verontwaardiging

Omroepbaas Peter Kuipers (KRO-NCRV) wil omroep Ongehoord Nederland per direct uit het omroepbestel zetten. In een interview met NRC zegt hij dat het tijd is om 'bestuurlijke moed' te tonen. "Ik kan me zijn verontwaardiging heel goed voorstellen," reageert Lock, "ik denk dat alle omroepen die verontwaardiging voelen. Het is ongehoord dat er racisme plaatsvindt binnen een uitzending van de NPO en er onjournalistiek wordt gehandeld. Ik vind dat dit niet kan. Maar wij gaan als omroepen niet over het intrekken van licenties van collega’s. En dat is maar goed ook. Daar zijn procedures en instanties voor. In dit geval het Commissariaat voor de Media, de NPO en de staatssecretaris."

Ook andere omroepdirecteuren spreken zich stevig uit over Ongehoord Nederland. Bert Huisjes van WNL zegt tegen onze redactie: "Na drie waarschuwingen mag je van mij de licentie terugtrekken. Ongehoord Nederland zit nu op twee, wat mij betreft." Jan Slagter van Omroep Max zegt: "Ja, ze mogen eruit. Ik ga er niet over, maar ik zou er niet rouwig over zijn als het exit is. Ze zijn de grens overgegaan."

Intrekken licentie

Emiel Jurjens is advocaat bij het kantoor Kennedy van der Laan en is gespecialiseerd in het mediarecht. Volgens hem is het nu al mogelijk om een omroeplicentie in te trekken, hoewel dat erg ongebruikelijk is. De NPO kan alleen niet zelfstandig dat besluit nemen. "De staatssecretaris kan een licentie intrekken na een verzoek van de NPO als er tweemaal sancties zijn opgelegd. Maar de NPO kan het verzoek tot intrekken van de licentie ook al indienen als ON niet wil samenwerken met andere omroepen."

Dat is al geconcludeerd in een eerder onderzoek, zegt Jurjens. "In principe kan de NPO dus nu al de staatssecretaris vragen de licentie van Ongehoord Nederland in te trekken." Daarnaast kan ook Commissariaat van de Media al per direct ingrijpen volgens de advocaat: "Zij kunnen besluiten het aantal uitzenduren nu al te reduceren tot nul."

Het Commissariaat van de Media zegt in het tweede kwartaal van 2023 met haar conclusies te komen, en de ombudsman van de NPO zegt binnen een paar maanden het onderzoek afgerond te zullen hebben. "Ik denk dat het sneller moet", zegt Lock daarover. "Ik zou alle partijen: de NPO, het commissariaat, de ombudsman en het ministerie willen oproepen om sneller te kijken wat er mogelijk is."

Ster advertentie
Ster advertentie