Activiteit koninklijke familie op Curaçao onder vuur: 'Stigmatiserend en pijnlijk'
- Nieuws
- Activiteit koninklijke familie op Curaçao onder vuur: 'Stigmatiserend en pijnlijk'
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia bezoeken twee weken lang het Caribische deel van het Koninkrijk. Tot nu toe kwamen er zonnige en vrolijke beelden uit Bonaire, het startpunt van hun rondreis. Maar nu klinken er kritische geluiden uit Curaçao, waar de Oranjes woensdag naartoe gaan. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Dick Drayer.
Video niet beschikbaar
"Donderdag zijn de Oranjes onder andere in de oude stadswijk Punda, waar ze een zogenaamde Chichi gaan beschilderen. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft in het officiële programma geschreven dat een Chichi 'een typisch Curaçaose sculptuur is die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert'", vertelt Drayer.
"Daar zijn veel mensen op het eiland over gevallen, want het is helemaal niet Curaçaos. Een Duitse kunstenares heeft de licentie gekocht van een Franse kunstenaar en baat dat commercieel uit. Volgens de initiator van de kritiek, galeriehoudster Poppy Verboom, is de Chichi gejat en een commercieel product dus."
Racistische karikatuur
"In deze tijd van slavernijexcuses wil je de koninklijke familie niet filmen terwijl ze een karikaturale zwarte, wulpse vrouw beschilderen. Dat wordt bijvoorbeeld in Amerika als puur racistisch geduid, zoals Zwarte Piet en blackface", weet Drayer. "Het beeld is geen representatie van de Curaçaose vrouw."
"Critici hier zeggen dat de activiteit niet alleen schadelijk is voor Curaçao, maar ook voor het koningshuis. Een bekende schrijver op het eiland mailde mij gisteren en schreef: 'Klaarblijkelijk willen velen niet snappen dat, net zoals Zwarte Piet, die Chichi's behoorlijk stigmatiserend en daardoor pijnlijk zijn voor zwarte vrouwen, of voor dikke vrouwen.'"
'Rijksvoorlichtingsdienst laat zich niet afleiden'
"Ik denk dat veel mensen op Curaçao niet beter weten en het zien als een goedbedoeld toeristisch initiatief. Dat de Chichi een overgenomen fenomeen uit de Franse artistieke wereld is, weet eigenlijk niemand. Ook niet dat het beeld getrademarkt is", aldus Drayer.
"Of er afstemming met de lokale bevolking is geweest, dat vraag ik me af. Ik zie het meer als een initiatief van het Curaçaose bestuur in samenwerking met de Rijksvoorlichtingsdienst. Er is met een wit, Nederlands perspectief gekeken, zonder goed onderzoek te doen naar de oorsprong van de Chichi", zegt Drayer. "Hun omschrijving slaat de plank zo mis, dat ik er geen andere verklaring voor heb. Maar ik denk niet dat de Rijksvoorlichtingsdienst zich laat afleiden."
r1jn curaçao
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.