Cultuur & Media
NTR

Sanne Wallis de Vries: 'Cabaretiers zijn bereid zichzelf te slopen voor het publiek'

foto: Piek
  1. Nieuwschevron right
  2. Sanne Wallis de Vries: 'Cabaretiers zijn bereid zichzelf te slopen voor het publiek'

Cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries is momenteel te zien in de theaterklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf?. Een stuk over het gedesillusioneerde echtpaar Martha (gespeeld door Wallis de Vries) en George (Bas Hoeflaak). Na een feestje nodigen ze een jonger stel uit; er wordt stevig gedronken en George en Martha krijgen ruzie met een verbale slachtpartij tot gevolg. "Toen ik gevraagd werd dacht ik direct: ja, wat een kans", vertelt Wallis de Vries in Kunststof.

Sanne Wallis de Vries, cabaretière en actrice - Kunststof

Theaterklassieker

Wie is er bang voor Virginia Woolf? wordt al jarenlang in de Nederlandse theaters opgevoerd. Eerder vertolkten actrices Olga Zuiderhoek en Carine Crutzen de rol van Martha op het toneel. Dit keer stak regisseur Hanneke Braam de voorstelling in een nieuw jasje. Ze wilde geen acteurs, maar cabaretiers in de hoofdrol.

Sanne Wallis de Vries: "De regisseur vindt dat cabaretiers in staat zijn, én bereid zijn, om zichzelf te slopen voor het publiek. Dat is een pré voor deze voorstelling. Cabaretiers zijn gewend aan zelfspot en sparen zichzelf vanzelfsprekend niet. Als Hanneke dan cabaretiers vindt die ook acteur zijn, én van meerdere markten thuis zijn, dan is dat natuurlijk goud."

Schaamteloos (niet grenzeloos) spelen

"Ik vind dat je bereid moet zijn om tot het uiterste te gaan voor goed materiaal. Tijdens, en voor je optreden. Voor mij geldt dat ik geen goede voorstelling maak als ik iets van mezelf niet mee laat doen. Ook zelfspot is hierin heel erg belangrijk", vertelt Wallis de Vries.

Cabaretier Bas Hoeflaak is voor de rol van George gevraagd: "Toen ik Bas zag, dacht ik: dit is hem, dit is George. Hij kan echt spelen en is schaamteloos. Hij is niet grenzeloos schaamteloos, hij heeft hier een gevoeligheid in. Het is ook fijn dat Bas en ik ouder zijn: we kennen onszelf, weten wat we kunnen en waartoe we in staat zijn."

Tragiek van een vrouw in haar fifties

Wallis de Vries heeft voor de rol van Martha onderzoek gedaan naar het stuk en schrijver Edward Albee. "Ik kwam erachter dat Albee geadopteerd én gay was. Dat vond ik interessant. Het riep vragen bij mij op: hoe heeft hij Martha als vrouw dan bedacht? Waarom blijven George en Martha bij elkaar? Ze zijn zo hels tegen elkaar."

Toch ziet Wallis de Vries dat Albee "de tragiek van een vrouw in haar fifties goed heeft begrepen". "Hij moet veel van vrouwen gehouden hebben. Martha is wel verschrikkelijk, maar ook tragisch. Ze wil zo graag dat George 'aangaat'. En, dit is eigenlijk typisch voor vrouwen: vrouwen blijven zeiken en sarren tot de man eindelijk iets terugzegt. Ook al is het onaardig, de man heeft dan in ieder geval gereageerd."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie